https://www.shutterstock.com/photos

Alleen kunnen leven is niet alleen moeten leven

Ken jij de serie Grace & Frankie op Netflix? Ik ben deze nu aan het volgen en vind het gewoon heerlijk. Prachtig hoe twee mannen van zeventig jaar elkaar de eeuwige liefde verklaren na jarenlang het verborgen hebben moeten houden. Voor een Amerikaanse serie is het best vooruitstrevend. Maar het leukste aan Grace & Frankie zijn toch wel de exen van de heren. Twee totaal verschillende dames, die elkaar niet kunnen luchten, maar uiteindelijk wel vriendinnen worden. Het klinkt zoetsappig, maar het is best grappig. En wow, als ik op mijn zeventigste er net zo mooi uit zie als Jane Fonda zou ik in mijn handjes knijpen.

Wat mij wel weer aan het denken had gezet, was de angst van Grace & Frankie om alleen achter te blijven. Daarin merk je wel dat dames tegenwoordig net wat meer onafhankelijk zijn. Althans, dat hoop ik tenminste.

Altijd energie er in steken

Mijn vader heeft ooit tijdens een bruiloftspeech deze wijze woorden gesproken: “Dat je nu getrouwd bent, betekent niet dat je erbij kan gaan zitten. Ook in een huwelijk moet je nog elke dag voor en met elkaar werken”. En zo is het! Aandacht en liefde voor elkaar moet je nooit verwaarlozen. Al helemaal niet als er kinderen in het gezin bij zijn gekomen. Het grootste gevaar is dat je op een dag wakker wordt en merkt dat je als broer en zus aan het samenleven bent. En als de liefde dan eenmaal over is, is er dan nog genoeg om voor te vechten?

Natuurlijk kan je niet je seksuele geaardheid veranderen, dus was er in de serie Grace & Frankie aan de huwelijken niets meer te redden. Maar wat mij wel opviel, en wat ik ook vaker hoor, is dat er steeds minder in de slaapkamer gebeurt naarmate men langer in een relatie zit. Dat is nooit oké! Sex, en het liefst op frequente basis, is essentieel voor een goed huwelijk. Daar moet je altijd mee bezig blijven. En mochten er wat probleempjes voorkomen, dan zijn er gelukkig tegenwoordig genoeg middeltjes voor (je kan bijvoorbeeld priligy kopen als de man lang heeft droog gestaan en iets te snel enthousiast wordt). Speeltjes kunnen ook helpen als de sleur er in is gekomen. En als je hoofd er echt niet naar staat, lees dan gewoon de voorschriften uit de afbeelding hieronder eens door. Even weer terug in de tijd om de huwelijksmoralen op te halen. Dan zijn we toch een stuk verder gekomen, nietwaar dames?

One thought on “Alleen kunnen leven is niet alleen moeten leven

 • Wat een heerlijk verhaal vind ik dit!
  De serie Grace & Frankie ken ik niet, moet ik echt gaan zien!!
  Jane Fonda is door de plastische chirurg helemaal weer op geboetseerd, dus dat is zeker niet mijn toekomstmuziek, ha ha ha!
  Zo was het vroeger inderdaad, gehoorzaamheid en volgzaamheid enz.Brrr
  Dat heb ik in mijn leven niet meegemaakt, maar mijn grootmoeder en moeder misschien wel.
  Gelukkig zijn de tijden veranderd en kunnen we allemaal ons zelf zijn… en durven we meer ons eigen leven en idee te volgen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.