En zo leerde ik dat als je baby wrijft in ogen, dit minder onschuldig is als je denkt.

Vorige week was het weer zo ver. Ik mocht met de jongste telg op bezoek bij de orthoptist. Dit keer niet alleen voor een controle, maar tevens ook een meting. Haar bril leek wat aan de kleine kant te worden en als je dan toch een nieuwe moet aanschaffen is het handig als het met de juiste sterkte glazen is. We vermoedden ook dat haar zicht wat veranderd was de afgelopen elf maanden. Ik heb toch wel bewondering over hoe ze dat opmeten bij de kleintjes. Het is niet alsof deze kunnen aangeven wat ze wel of niet zien.

Ik weet wel dat je enorm veel geduld moet hebben om een goede meting verrichten. Ik denk dat het zeker een half uur geduurd heeft voordat de orthoptist goed kon bepalen wat de sterkte is. Het zicht van onze kleine meid is inderdaad veranderd. Het was meer wat de orthoptist daarna zei, en wat de opticien ook bevestigde, wat mij meer verbaasde: je mag nooit in je ogen wrijven!

Waarom wrijft baby of kind in de ogen?

Baby’s en kinderen wrijven vaak in hun ogen om verschillende redenen, meestal omdat ze proberen om ongemak of irritatie te verlichten. Men denkt soms ook dat er en verband is tussen baby ogen wrijven tandjes. Hier zijn enkele echte veelvoorkomende redenen waarom een baby wrijft in de ogen:

 • Vermoeidheid: Net als volwassenen kunnen baby’s en kinderen in hun ogen wrijven als ze moe zijn. Wanneer ze slaperig zijn, kunnen ze dit gebaar maken als een teken dat ze rust nodig hebben (bron:Libelle).
 • Oogirritatie: Baby’s en kinderen hebben gevoelige ogen en kunnen gemakkelijk geïrriteerd raken door externe factoren, zoals stof, vuil, allergenen of rook. Het wrijven van de ogen kan een instinctieve reactie zijn om de irritatie te verminderen.
 • Droge ogen: Droge omgevingsomstandigheden, zoals een droge kamer of blootstelling aan wind, kunnen de ogen van een kind uitdrogen, wat kan leiden tot ongemak en wrijven.
 • Allergieën: Allergieën voor pollen, huisstofmijt, huisdierenhaar en andere allergenen kunnen ook oogirritatie veroorzaken bij baby’s en kinderen, wat resulteert in wrijven.
 • Ooginfecties: Conjunctivitis (oogontsteking) is een veelvoorkomende oorzaak van oogirritatie bij kinderen, en wrijven kan de symptomen verergeren.
 • Verwerking van prikkels: Soms kan wrijven in de ogen een manier zijn waarop baby’s en jonge kinderen proberen om te gaan met overstimulatie. Het kan hen helpen om prikkels te verwerken of zichzelf te kalmeren.

Hoewel het in veel gevallen normaal is dat baby’s en kinderen in hun ogen wrijven, is het belangrijk om op andere symptomen te letten, zoals roodheid, zwelling, afscheiding, overmatig tranen, of als het kind klaagt over pijn. Als je merkt dat het wrijven aanhoudt of als er andere zorgwekkende symptomen zijn, is het verstandig om een kinderarts of oogarts te raadplegen om eventuele onderliggende problemen uit te sluiten of te behandelen. De woorden “baby wrijft veel in ogen” moeten een reden zijn om aan de bel te trekken.

baby wrijft in ogen

Wat is en doet een orthoptist?

Een orthoptist is een medisch professional die gespecialiseerd is in het diagnosticeren en behandelen van aandoeningen met betrekking tot de ogen en het visuele systeem, met de nadruk op problemen met oogbewegingen, binoculair zicht (het vermogen van beide ogen om samen te werken) en de samenwerking tussen de ogen en de hersenen. Orthoptisten zijn getraind om te werken met mensen van alle leeftijden, van baby’s tot volwassenen.

De belangrijkste taken van een orthoptist omvatten:

 • Oogonderzoek: Orthoptisten voeren uitgebreide oogonderzoeken uit om visuele stoornissen en oogafwijkingen te diagnosticeren. Ze controleren op problemen zoals scheelzien (strabisme), amblyopie (lui oog), binoculaire stoornissen en oogbewegingsstoornissen.
 • Behandeling van scheelzien en amblyopie: Orthoptisten zijn gespecialiseerd in de behandeling van scheelzien en amblyopie, vooral bij kinderen. Ze kunnen oogpleisters voorschrijven om het zwakkere oog te versterken en de ontwikkeling van een lui oog te bevorderen.
 • Prisma’s en brilcorrecties: Ze kunnen prismatische correcties en speciale brillen voorschrijven om problemen met binoculair zicht te corrigeren.
 • Visuele therapie: Orthoptisten kunnen visuele therapie of oogoefeningen aanbevelen om de samenwerking tussen de ogen en de hersenen te verbeteren en visuele problemen te verminderen.
 • Begeleiding en advies: Orthoptisten bieden begeleiding en advies aan patiënten en hun families over hoe ze om kunnen gaan met visuele problemen en de voorgeschreven behandeling kunnen volgen.
 • Samenwerking met andere oogzorgprofessionals: Ze werken vaak samen met oogartsen, optometristen en andere specialisten in de oogheelkunde om een uitgebreide zorg voor de patiënt te waarborgen.
baby wrijft in ogen

Het werk van een orthoptist is van groot belang, vooral bij kinderen, omdat veel visuele problemen het beste op jonge leeftijd kunnen worden aangepakt om de ontwikkeling van een gezond gezichtsvermogen te bevorderen. Ook als de baby wrijft in ogen. Het vroege detecteren en behandelen van problemen zoals scheelzien en amblyopie kan levenslang positieve gevolgen hebben voor het gezichtsvermogen van een kind. Maar ook bij volwassenen kunnen orthoptisten helpen bij het verminderen van klachten zoals dubbelzien of problemen met het lezen.

Hoe kom je terecht bij de orthoptist?

Als je twijfels hebt over het gezichtsvermogen, binoculair zicht of oogbewegingen van je kind, neem dan contact op met je huisarts en vraag om een doorverwijzing. Eerst naar de opticien gaan voor een meting heeft geen enkele zin. Opticiens kunnen geen metingen verrichten voor kinderen onder de 12 jaar.

Het gevolg van in de ogen wrijven

Iedereen kent het wel. Je kind is moe en begint in zijn of haar ogen te wrijven. Als je dat als ouder ziet moet je eigenlijk gelijk de handjes weghalen. Allereerst kan er van alles aan de handjes of vingertjes zitten, dat in de ogen kan komen en waardoor er infecties of schade kan ontstaan. Immers weten we allemaal dat er veel ellende onder de nageltjes vandaan kan komen. (lees ook over vieze nagels) Dat is denk ik wel algemeen bekend.

Als je baby wrijft in ogen is het dus niet altijd oké

“Oh jee, mijn kind wrijft veel in ogen”. Het lijkt zo onschuldig, maar wist je dat er met het wrijven ook een cilindervorming in de ogen kan optreden? Blijkbaar is het hoornvlies zo gevoelig dat het daarmee een andere vorm kan krijgen, wat weer neer zal komen op een cilinder afwijking. Slechtere ogen dus! Ik heb dat nooit geweten. Ons meisje was inderdaad achteruit gegaan qua cilinders waar ze met haar normale zicht vooruit gegaan was. We zullen dus alert er op moeten zijn dat ze niet meer in haar ogen wrijft.

Hoe dan ook, ik wist niet dat zo’n simpele handeling als in ogen wrijven nog flink wat gevolgen kan hebben. Ik verwacht dat ik hier niet de enige in zal zijn (met baby wrijft in ogen), dus vandaar dit bericht. Altijd handig om te weten, toch?