Met hebberige ogen keek mijn dochter (4) al naar de doos. Mama, wanneer gaan we dit nou spelen? We zijn nog geen seconde thuis, en net daarvoor hebben we het spelletje mee gekregen ter review. Ik heb eigenlijk niet echt zin, maar weet dat ik deze vraag anders komende uren elke 5 minuten ga krijgen (weet niet van wie ze dat drammen geleerd heeft hoor). Ok vooruit, wij gaan aan de bak met Louis Liaan.

Snel aan de slag met Louis Liaan

Ik ben zelf ook gek op spelletjes, maar nieuwe spelletjes leren vind ik altijd gedoe. Al die regels eerst doorlezen, spel opzetten… tegen de tijd dat het staat heb ik soms bijna geen zin meer. Dat is het fijne met kinderspelletjes. Er zijn niet zoveel regels om door te lezen en het spel opzetten is ook niet zo complex. Hier stelde Louis Liaan mij niet teleur. Je moet even de palmbomen in elkaar zetten en in de grond stoppen, de aap eraan hangen, vogel omlaag trekken en je bent er al klaar voor! De spelregels spreken eigenlijk ook voor zich: Met de dobbelsteen gooi je om de beurt en afhankelijk wat je gooit mag je wat aan de aap Louis Liaan hangen. De aap wordt steeds zwaarder tot hij het niet meer houdt en dan vliegt hij omhoog en alles in het rond. Je kan op verschillende plekken van de aap wat hangen. Een paar zijn heel makkelijk, en een aantal ietsje moeilijker. Op die manier kan je je als ouder nog een beetje proberen uit te dagen. 

Louis Liaan

Onverwachte momentjes

Over het algemeen schiet de aap Louis Liaan pas aan het einde ongeveer omhoog. Vaak denk ik oh wow, we gaan het allebei redden en net op dat moment gebeurd het. Mijn dochter is erg competitief (snap ik niets van, niemand in mijn familie die dat als eigenschap heeft ahum) en vindt het volgens mij wel prettig dat we dan zo lang in het spel kunnen blijven. Zeker gezien ik haar over het algemeen niet zomaar laat winnen (is dat raar?), wat toch inhoudt dat ze met dit soort spellen wat minder kans heeft om te winnen. Maar goed, zij vindt het nog steeds een heel leuk spel.

Speltip: ValliBalli van Megableu

Genomineerd voor speelgoed van het jaar 2020

Louis Liaan dingt dit jaar mee voor de titel speelgoed van het jaar in de categorie 4 & 5 Jar. Zoals we gewend zijn wordt ook dit keer een toelichting gegeven door de ontwikkelingspsycholoog.

Louis Liaan

Alle spelers gooien om de beurt met de dobbelsteen om te kijken welk stuk fruit of oerwoudvriendje ze aan Louis, de orang-oetan, moeten hangen. Dit moet heel voorzichtig, anders schrikt Louis en vliegt alles in het rond. De laatste speler die iets aan Louis hing zonder hem te laten schrikken, wint het spel.

Op een onvoorspelbaar moment wordt de liaan ineens strak getrokken, waardoor Louis met vruchten en dieren in de lucht wordt geslingerd. Dat zorgt voor een verrassend schrikmoment en daarmee voor veel hilariteit. Heel spannend en daarmee een vrolijk en ontspannend spel voor kinderen. Kinderen kunnen leren om met spanning om te gaan, maar vooral heel veel plezier beleven aan Louis Liaan.

Genoeg plezier voor de kinderen dus! Meer weten over dit product? Klik dan hier.

Louis Liaan
Louis Liaan – Speelgoed van het jaar 2020