EPDM is tegenwoordig een van de populairste bedekkingen van een plat dak. In het verleden werd nog vaak gekozen voor een bitumen dakbedekking, maar inmiddels is EPDM toch echt populairder in Nederland. Dat heeft natuurlijk te maken met de vele voordelen die dit materiaal met zich meebrengt. Je leest in dit artikel meer over wat een EPDM dakbedekking is. Ook leggen we uit hoe je dit materiaal aanbrengt op een bitumen dakbedekking, dit is namelijk gewoon mogelijk! 

Wat is EPDM dakbedekking?  

Het antwoord op de vraag “wat is EPDM dakbedekking?” is eigenlijk best wel makkelijk. Dit is een materiaal dat gebruikt wordt voor het bedekken van een plat dak. EPDM staat voor Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer en komt oorspronkelijk uit het Midden Oosten. EPDM folie is bestand tegen UV-straling en kan maar liefst minstens 40 jaar op een plat dak blijven zitten. Wel is EPDM vaak wat duurder in aanschaf dan een dakbedekking van bitumen, maar op de lange termijn bespaar je toch geld. Dit heeft dus te maken met de duurzaamheid van een EPDM dakbedekking. 

EPDM op bitumen plakken

In de introductie gaven we dus al aan dat je inderdaad een EPDM dakbedekking op een bitumen dakbedekking kunt plakken. Dit is mogelijk met de zeer sterke EPDM lijmen. Wel is het belangrijk dat het bitumen dat nu al op het plat dak ligt echt droog is. Als het bitumen toch nog een beetje nat is, kan dit problemen opleveren bij de installatie van je nieuwe EPDM dakbedekking. Let hier vooral goed op als je huidige bitumen dakbedekking scheurtjes bevat. Na een regenbui blijft het dak dan namelijk nog een paar dagen vochtig. Wacht dan dus even een weekje voordat je start met het plakken van de EPDM folie op de bitumen dakbedekking. Ligt het bitumen nog niet zo lang? Het plaatsen van EPDM is dan geen goed idee doordat dit materiaal mogelijk negatief reageert op de oliën in de huidige dakbedekking. 

EDPM op dakleer plakken

Naast bitumen is het ook mogelijk om EPDM op dakleer te lijmen. Gebruik hiervoor een EPDM contact- of bodemlijn, ook wanneer je de daktrimmen op het plat dak plakt. Het is wel weer belangrijk om te checken of het dakleer daadwerkelijk droog is. Dit is vooral het geval als er kleine scheurtjes in het materiaal zitten. Net als bij het bitumen blijft het dakleer dan nog enkele dagen vochtig, wat je dus niet wilt als je een EPDM dakbedekking op het huidige materiaal plakt.