Terwijl ik dit artikel aan het schrijven ben, kijk ik naar mijn twee jongste meisjes die in het mini zwembadje aan het spelen zijn. Het zijn tropische temperaturen buiten en de afkoeling was even meer dan welkom. Het opzetten van het badje was wel nog even een uitdaging, want het water was wel erg aantrekkelijk voor de meisjes. De ene probeerde met alle macht in het zwembadje te klimmen tijdens het vullen en de ander wilde al haar speelgoed er alvast in gooien. Terwijl ik de tuinslag in mijn ene hand had, probeerde ik de meisjes zoveel mogelijk van het waterfestijn weg te houden. Het was nog echt te koud en ik durfde ook niet met heet water rond te lopen in hun buurt. Geen goede herinneringen aan, zoals je weet. Het was vandaag ook voor het eerst, dat ik mijn jongste moest uitleggen dat houten speelgoed in het zwembad toch echt geen goed idee was.

Een mooi lesmoment

Een tweejarige heeft natuurlijk geen enkel besef wat plastic of hout is. In ons huis hebben we alle soorten materialen qua speelgoed. Mijn peuter denkt alleen maar aan wat leuk kan zijn in het water. De hele houten groente collectie moest er dan ook bijna aan geloven. Logisch voor haar, want haar pannetjes mochten wel al het badje in. En tja, wat moet je anders koken? Het was dus een goed moment om saampjes even haar speelgoed te bekijken en het materiaal waarvan de items gemaakt waren te benoemen. Met onze handen voelden we aan het oppervlak. En niet veel later had de peuter besef welk speelgoed in de houten categorie viel en welke niet. “Hout niet in water, toch mammie?”, was de vraag die daarna eindeloos gesteld werd.

Mijn voorkeur

Eigenlijk best jammer, dat houten speelgoed niet zo geschikt is voor in het water. Ik zelf ben namelijk altijd wel fan van dit materiaalsoort. Het blijft ook langer goed, ziet er beter uit en is natuurlijk gewoon hartstikke duurzaam! Na vier dochters, en dus ook belachelijk veel speelgoed, kan ik eerlijk zeggen dat houten speelgoed toch meer aantrekkingskracht heeft op de kinderen dan al die plastic zooi die we eveneens in huis hebben. En een heel groot voordeel is, is dat mijn kleine draakjes het niet kapot krijgen. Betekent dit dat ik geen plastic meer wil? Nee, maar mijn voorkeur gaat uit naar houten speelgoed. Alleen jammer voor het zwembadje.