Ik geef eerlijk toe dat ik vroeg in de ochtend niet de meest gezellige persoon ben. Maar als ik de kinderen naar school breng, verbaas en erger ik me toch ook ergens aan veel andere ouders. Het voelt soms een beetje alsof iedereen alleen maar aan zich zelf kan denken in plaats van aan alle kinderen die veilig op school willen aankomen. Ik heb die ouders in de categorie vervoersmiddels ingedeeld.

De ouder met auto

Onze school bestaat namelijk uit zo’n 800 leerlingen, die allemaal tegelijkertijd lijken aan te komen. Het parkeerterrein, waar plek is voor zo’n 40 auto’s staat altijd stampvol. Om een plekje te hebben moet je vroeg opstaan. In de winter of met regen al helemaal. Als je dus aankomt op school staan er al tientallen auto’s minutenlang met ronkende motoren te wachten tot de schooldeuren open gaan. Heerlijk voor al die schone kinderlongetjes. De school probeert het brengen met de auto te ontmoedigen, maar het alternatief is ook niet altijd even fijn.

De ouder met de (bak)fiets

Het is natuurlijk een stuk beter dan de auto, maar de hoeveelheid fietsen rondom het schoolplein is toch ook wel een dingetje. Ik denk vooral, omdat er gewoon veel wordt gefietst (zonder fietshelm ook) en door elkaar heen. Er is bij onze school een soort kruispunt van fietspaden waar kinderen zonder kijken doorrijden. Maar het is ook het punt waar lopende kinderen oversteken. Het is dus altijd goed opletten, want je ligt zo onder een fiets. Dan zijn er nog de ouders die het nodig vinden om hun fiets tijdelijk te parkeren op de stoep. En dan niet netjes aan de kant, maar over de breedte uiteraard. Dan word je dus gedwongen met je kinderwagen het fietspad op te gaan om er omheen te kunnen. Ik heb dan soms zo de neiging die geparkeerde fiets gewoon even een zetje te geven. Snap je dat? Doe ik uiteraard niet, maar het zou wel een statement maken in de vroege ochtend ūüėČ

naar school brengen

De ouder met de scooter / Vespa

Dit is de ouder, die mij doorgaans het meeste verbaasd. Sommigen komen scheurend door de kindermassa heen om hun kroost af te leveren bij de ingang. Dat is al √©√©n ding. Maar hoe vaak zie je wel niet nog een kind achterop of soms zelf tussen de benen zitten? Zonder enige hoofdbescherming! Waarom vraag ik mij dan af? Een kinderhelm (bijvoorbeeld een helm van helmonline) kopen is toch een kleine moeite als je zo nodig samen op zo’n ding wil zitten? En prima als je je eigen hoofd tegen de stoeptegels aan wil knallen, maar niet die van je kind waarvan je gezworen hebt deze altijd te zullen beschermen. Doe dat dan ook!

Verder vind ik iedereen wel lief hoor! Na een paar bakken koffie in ieder geval. Wat is eigenlijk jouw grootste ergernis als je ‘s-ochtends de kinderen naar school brengt?