Ken jij het verschil tussen een horizontale en verticale groep kinderdagverblijf?

Als mama van vier ben ik natuurlijk een enorme expert als het om kinderopvang gaat. Ik weet precies hoe het reilen en zeilen gaat op een kinderdagverblijf en wat er exact gebeuren moet. Ik zou er zo zelf eentje kunnen starten! Nee hoor, geintje. Ik heb de grootste waardering voor alle dames en heren, die het nobele beroep van pedagogisch medewerker hebben gekozen. Ik doe het ze niet na. Moet er niet aan denken andermans kinderen elke dag bezig te houden of wellicht zelfs op te voeden. Dus respect voor de mensen die dit wel graag doen. Maar eerlijk is eerlijk, ik weet natuurlijk inmiddels wel een beetje wat ik zelf wil in een kinderdagverblijf voor mijn kleine draakjes.

Horizontaal of verticaal?

Als je voor het eerst op zoek gaat naar een vorm van opvang, moet je jezelf de vraag stellen of je je kind in een horizontale of verticale groep wil hebben. En dat zegt je aanvankelijk uiteraard helemaal niets! Ook niet wat de voor- en / of nadelen van deze groepen zijn. In het kort komt het er op neer dat in een horizontale groep je kind alleen met leeftijdsgenootjes komt te zitten. In een verticale groep is de leeftijd van 0 tot 4 jaar. Het voordeel van de horizontale variant is dat je kind met gelijkgestemden aan het spelen is. Het nadeel is dat hij of zij zich niet kan optrekken aan de grotere kinderen. Bij een verticale groep kinderdagverblijf is het voor een bijna kleuter wellicht weer minder leuk om in dezelfde groep als de baby’s te vertoeven. Kortom, er valt voor beide varianten wel wat te zeggen.

Lees ook: 12 ergernissen van het kinderdagverblijf

Onze voorkeur

Na lang wikken en wegen hebben wij destijds toch gekozen voor de horizontale groepen. We vonden het idee wel fijn, dat onze dochters bij hun leeftijdsgenootjes in de groep zaten. Een vorm van een opvang is sowieso echt wel een aanrader voor elk kind. Vooral voor de peuters, dus de leeftijd van 2 tot 4 jaar. Al spelend kunnen ze zoveel leren van elkaar. Ook biedt een opvang voor peuters de eerste voorbereidingen voor school. Als onze jongste twee is, zal ook zij afscheid gaan nemen van haar babygroep en de eerste grote overstap naar de peuters maken. Een nieuwe mijlpaal en eentje waar zij steeds meer aan toe is!