Verhalen van een werkende moeder
TOP
Mama

“Hoofdluis, hoe kom je er aan?”

Er zijn van die dingen waar je als moeder erg tegen op kan zien. Ik moet er bijvoorbeeld niet aan denken, dat één van de Muppets besluit een (naakt)slak mee naar huis te nemen. Ik gruwel echt van die beesten. Net zoals van wormen, rupsen en pissebedden. Al die “wondertjes” der natuur mogen lekker buiten blijven.

Vroeger moest alles gewassen worden

Er is nog een krioelend beestje waar ik erg tegen op zie en dat is de hoofdluis. Als ik er alleen al aan denk krijg ik spontaan weer jeuk op mijn hoofd. Als kind heb ik het meerdere malen gehad en kan me dus het gekriebel nog erg goed herinneren. Als één van de vier kinderen had wisten we dat binnen de kortste keren iedereen bij ons thuis zat te krabben. Als ik er aan terug denk heb ik nog medelijden met mijn moeder. Alle bedden werden afgehaald, de knuffels werden luchtdicht in vuilniszakken gestopt, de haarborstels werden uitgekookt en alle kleren werden gewassen. In de tussentijd mochten we niet bij elkaars hoofd in de buurt komen en vooral niet die van mijn vader. We kregen vervolgens zo’n nare shampoo in ons haar dat, weet ik veel hoe lang, in moest trekken om daarna elke avond uitgekamd te worden met de daarvoor bestemde netenkam. En dit deed mijn moeder elke avond weer bij alle vier de kids. Soms denk ik dat het makkelijker voor haar was geweest als ze onze hoofd had kaal geschoren. In ieder geval die van mijn broertje 😉

Zo verspreiden ze zich

De bestrijding van hoofdluis is tegenwoordig wel minder rigoureus dan vroeger. Inmiddels is gebleken dat ze zich niet verspreiden via de kleren, beddengoed of knuffels. (Sorry mam, ze kwamen er pas later achter.) Die ellendige beestjes wandelen namelijk van het ene naar het andere hoofd. Dit verklaart gelijk waarom onder pubers en volwassenen het aantal meldingen van luizen drastisch is toegenomen: selfies!!!! Op elke foto worden die koppen maar weer tegen elkaar aan gedaan waardoor de luizen op hun gemak kunnen oversteken. Waar op de basisschool een kind naar huis moet als hij/zij luizen heeft hoeft dat op de middelbare doorgaans niet. Dit maakt het verspreidingsrisico daardoor een stuk groter.

Met andere woorden: denk goed na voor je een koppen-tegen-elkaar-selfie maakt!

Facebook Comments

«

»

2 COMMENTS
 • simpel, met een snufje liefde

  4 jaar ago

  Dat word dus geen koppen meer bij elkaar steken!

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Pingback: Hoe ik uiteindelijk de hoofdluis verslagen heb - MeerVanMir on juli 10, 2016
 • Instagram
  • Vond ik deze ineens tussen mijn foto’s 😂 #selfie
  • Me and minime
  • Even geen schoolwerk, want het is weekend. Maandag gaan we er weer fris tegenaan. We blijven positief! #Corona #thuisonderwijs #quarantine #scholendicht #mamaisjuf
  • Mijn heerlijke bollie 😍
  • Even tussendoor wat uitwaaien
  • Zou dit een voorbode voor de rest van het onderwijs zijn? #corona #thuisonderwijs #scholendicht
  • Was een heerlijke middag met @mamasliefste en @lisetteschrijft bij @dekoperenkat in #Delft.
  • Lekker in dromenland 😍. Mijn mooie dochter. En ja, ze heeft berg op haar hoofdje en een ooievaarsbeet op haar ogen, maar ik vind haar nog steeds prachtig.

  Follow Me!

  %d bloggers liken dit:

  Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

  De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

  Sluiten

  Lees vorig bericht:
  Kadotips voor een meisje van drie

  Ons kleine meisje Sanne is vorige week alweer drie jaar ...

  Sluiten