Verhalen van een werkende moeder
TOP
Gastblog Oma

“Gastblog oma: Clichés uit de oude doos”

Toen ik na mijn verlofperiode van het eerste kind (vroeger kreeg je bij het onderwijs 8 weken voor en 6 weken na de bevalling, iets wat ik nooit haalde) weer terug op school kwam, zei iedereen tegen me: ‘Je wilt voorlopig vast geen tweede, hè? Eerst zelf herstellen, toch?’ Of: ‘Vind je het niet a-sociaal dat je met een kind blijft doorwerken? Nu hou je de baan voor een ander bezet.’

Ik haalde mijn schouders op en trok me nergens iets van aan. Ik wilde mijn kinderen vlot op elkaar krijgen, zodat ze later optimaal met elkaar konden spelen en optrekken.

Bij de tweede zwangerschap: ‘O, maar nu heb je helemaal geen tijd meer om er van te genieten. Baby’s worden zo snel groot!’ Bij de vierde zwangerschap kreeg ik te horen: ‘Kan jouw oppas dit wel aan, vier kleine kinderen?’ Tegen haar zeiden ze: ‘Houdt ze dit wel vol, met haar werk erbij?’ Natuurlijk hield ik het vol. Tanden op elkaar en doorgaan! Ik wilde het immers zelf? Soms stond ik voor de klas te tollen van de moeheid, wegens nachtelijke spookavonturen van de kids, maar uit ervaring wist ik dat zo’n periode gelukkig tijdelijk was.

De jongste twee kinderen heb ik gevoed tot een maand of zeven, acht, toen ze opeens de borst gingen weigeren omdat ze pap lekkerder begonnen te vinden. Hoe vaak maakte ik het in die tijd mee dat ik het laatste uur, met twee gloeiende meloenen die op knappen stonden, heel even aan straks voeden dacht, o, opluchting, en voor de klas mijn toeschietreflex voelde komen. Armen over elkaar gekruist houden en heel hard tegen je borsten aanduwen hielp dan nog een klein beetje. Een aparte kolfruimte? Daar had de schoolleiding nog nooit van gehoord. Hangend boven de wc moest ik in de grote pauze mezelf half en half als een koe melken, om de ergste spanning van de borsten te halen. Anders werd het echt onaangenaam. Als ik dan krampachtig met gekruiste armen voor de klas stond, vroeg een leerling wel eens: ‘Heeft u het koud? Zullen we het raam voor u dichtdoen?’ ‘Nee, nee, dank je wel, laat maar!’ Alleen al door aan het woord BABY te denken, begon ik al door te lekken. Laat staan dat ik moest uitleggen wat er met mij aan de hand was.

Hup, na de bel zo snel mogelijk naar huis, naar de oppas, die met een intens huilend kind op haar arm op de uitkijk stond. VOEDEN! Tijdens het voeden van de derde plunderden de oudste twee regelmatig de voorraadkast op chipjes. Bij de jongste las ik steevast voor. Poes op schoot, twee kinderen aan weerszijden, de oudste die het boek voor me omhoog hield en op de juiste momenten naar de volgende bladzijde bladerde. De baby die zich snel voldronk en vervolgens, met de tepel in haar mondje, verrukt om zich heen begon te kijken naar alle actie. Een kachel van vijf warme lijfjes! Jammer eigenlijk dat ik er geen foto’s van heb.

Facebook Comments

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram
 • De #giegelchallenge van #mylittlepony. Doe jij ook mee?
 • Sanne voor het eerst bij de kapper #5yearsago
 • Zal ik het ze vertellen of niet? #mijngevoelvoorhumor #ikkonerwelomlachen
 • Stiekem best trots op mijn buikje. Het is bescheiden, zeker voor een vierde, maar er zit weer een lekker groot kind in. Ze wordt verwacht met vier kilo geboren te worden. Zou je niet zeggen, hè? #29wekenzwanger
 • Wist je dat deze week er nog allerlei winacties zijn op mijn blog? Alles in het teken van de @speelgoed_van_het_jaar verkiezing. Wat vind je bijvoorbeeld van het spel Crocs’ Socks van @bs.toys ?
 • Klaar voor Halloween! @carnavalskleding_nl #review #winactie #binnenkortmeer
 • @milou_ligtenberg en haar kids gingen een dagje naar #legoworld in de #jaarbeursutrecht. Dit is haar verslag:
Wat een lekker vakantie dagje hebben we gehad. Vanochtend vroeg vertrokken richting de jaarbeurs in Utrecht om daar een dagje te vertoeven bij Legoworld. De kinderen (4 en 7) waren na ons bezoek vorig jaar, al helemaal enthousiast dat we weer gingen. De grote hallen, waar de mooiste beelden, voertuigen en overige creaties uitgestald waren, en de vele hoeken en tafels waar je vrij uit kan bouwen. Voor de kinderen super tof dat ze hun creativiteit al spelend ontwikkelen. Er is een boot gebouwd, enkele huizen en kastelen hebben ze gemaakt, en zelfs Olaf van Elsa werd in elkaar gelego’d. Buiten de vele Lego plekken, zijn er ook andere activiteiten, die te maken hebben met bepaalde Lego thema’s. Zoals bij de Lego city hoek waar je brandjes kan blussen. Bij Lego Disney kon je je verkleden als Elsa, staafjes vangen bij Olaf. In de Duplo hoek staat een theater waar er een aantal keer in een uur een minidisco voorbij komt, kun je je laten schminken en staat er een springkussen. We hebben onze ogen uitgekeken en hebben er heel wat uurtjes rond gelopen. Voor ons was het een topdag! Volgend jaar zijn wij vast weer van de partij!

Tot en met deze woensdag kan je zelf nog dit leuke event bezoeken!
 • Een impressie van het @indewolkenfestival van @oudersvannu

Follow Me!

%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten

Lees vorig bericht:
Zonder mama ben je alles kwijt

Ik ben echt een enorme sloddervos. Althans, zo lijkt het ...

Sluiten