Wanneer kinderen tieners worden, voelt jouw portemonnee dat. Speelgoed is niet langer welkom want nu draait alles om technologie en gadgets. Maar hun kinderlijkheid is nog niet volledig verdwenen. Dat zorgt voor een nieuw probleem: te weinig respect voor materiaal. Dus hoe steek je als ouder wijs je centjes in je kinderen? Hoe je hen een cadeau geeft waar zowel hun als jouw portemonnee oprecht blij mee zijn lees je hier. 

Gadgets en bescherming

Elke kerst een nieuwe iPhone is een no-go. De kans bestaat dat je tiener de waarde nog niet beseft van zo’n toestel. Als je van plan bent om een prijzige telefoon te geven kan je voor andere momenten bescherming geven. Stel dat je een telefoon gaf op kerst, dan geef je rond Pasen of hun verjaardag een iPhone 14 Pro Max hoesje of beschermlaag. Dat kan doorzichtig zijn als je kind de look van een iPhone apprecieert, of dik en stevig voor de belhamels. Zo voelen zij zich alsof ze weer een nieuw model in handen hebben en zorg jij voor de levensduur van het toestel. 

Zijn kabels in jouw huis regelmatig slachtoffer van jong geweld? Je kan er voor zorgen dat er minder draden sneuvelen met een draadloze oplader. Pluspunt: sommige van deze laders kunnen meerdere apparaten tegelijk opladen. Je legt er simpelweg je toestel op en dat gaat vanzelf. Dat is ook een handig trucje voor slordige tieners die hun telefoon regelmatig kwijtspelen. Zo is er één vaste plek waar ze hun toestel kunnen leggen en meteen opladen. 

Hun kamer onderhouden 

Een kamer voor een tiener is heilig. Deze eigen ruimte zorgt voor individuele ontplooiing en ontwikkeling. Maak je zoon of dochter daarom blij met een gemakkelijke manier om deze ruimte te onderhouden. Eet of snackt jouw tiener regelmatig in z’n kamer? En loopt stofzuigen dan niet zo vlot? Geef hen dan een ‘bureaustofzuiger’. Dit is eigenlijk een hippere en modernere versie van een kruimeldief. Het is klein en compact, maar doet het werk. Zo is je kind misschien meer gemotiveerd om op te ruimen. Als er wat vaker een raam mag openstaan in hun kamer kan je een aroma diffuser geven. Zo’n vernevelaar verspreidt water en essentiële oliën die de luchtkwaliteit verbeteren, wat tieners absoluut kunnen gebruiken.

Actievere kinderen

Soms zijn tieners eerder onhandig, vergeetachtig of chaotisch door een teveel aan energie. Je kan ze in dit geval een bon cadeau doen waarmee ze op pad kunnen en iets avontuurlijk beleven, of een abonnement voor een nieuwe hobby.