Het zal je vast niet ontgaan zijn, dat er laatst een aflevering van Undercover in Nederland was dat het land in rep en roer heeft gebracht. Nou ja, in ieder geval de wereld van lot- en leefgenoten van mensen met een verstandelijke beperking. Ik werd door veel mensen bericht met de vraag wat ik van de betreffende aflevering vond. Ik heb deze dus niet gekeken! Mijn moedershart kon het niet aan om te zien hoe mensen, waarvan je verwacht dat ze met liefde voor dit werk hebben gekozen, zo mensonterend met anderen kunnen om gaan. Het komt mij net wat te dichtbij.

Het is onze angst

Er gaat ooit een moment komen, dat Noor niet meer bij ons zal wonen. We denken zelf dat als zij een jaar of negentien is en haar zussen op die leeftijd het ouderlijk nest verlaten, het voor haar ook logisch zal gaan zijn om ergens anders te wonen. Maar ja, Noor is verre van zelfstandig. Ze zal dus afhankelijk zijn van zorg door anderen en daarmee in een woongroep terecht komen. De laatste jaren zijn er enkelen hiervan zeer slecht in het nieuws gekomen. Van verwaarlozing tot mishandeling tot verkrachting. Er zijn inmiddels om die redenen al een paar gesloten. En toen was er deze woongroep in Wedde en gebeurde het allemaal opnieuw. Voor een langere tijd, want ik heb begrepen dat de aflevering al van meerdere maanden geleden was en de woongroep nog niet gesloten was. Het is echt een van onze grootste angsten, dat Noor in een dergelijke situatie terecht kan gaan komen. Immers is zij niet weerbaar genoeg om voor zichzelf op te komen.

Lees ook: WLZ betekent zeker Wat Langer Zeiken

Niet allemaal hetzelfde

Natuurlijk weet ik ook dat niet alle woongroepen hetzelfde zijn. Maar ik weet ook dat er een groot tekort is aan woonruimte en personeel. Het is niet voor niets dat veel verzorgers een ouderinitiatief opstarten. Of dat je anders zo rond 12 jarige leeftijd al moet gaan rondkijken en eventueel inschrijven om jaren later eens aan de beurt te komen. Noor is nu nog klein, dus ik hoop dat het over tien jaar een stuk beter zal zijn. En dat er meer controle zal plaats vinden op de woongroepen. Op wat voor een manier dan ook. Want alle Noortjes op deze wereld zijn ook gewoon mensen en dienen respectvol behandeld te worden. In de tussentijd, mocht je een leuke woongroep in Zuid-Holland weten, horen we het graag!