Soms ben ik een beetje verbaasd over mijn medemens. Ik hoor je denken “kan dat nog?”. Ja! Ondanks alle ellende dat overal in de wereld gebeurt, ben ik laatst gewoon van mijn à propos geweest door iets wat ik las in een bericht op Facebook. En natuurlijk neem ik je daar even in mee.

De groep

Ik zit dus in een bepaalde groep op Facebook, waar ik ooit toevallig voor was uitgenodigd. Het is een vrij actieve groep en ik lees soms heerlijk mee met alle berichten. Wel viel het mij al eerder op, dat ik bepaalde levens ideeën een tikkie ouderwets vond. Maar ja, wie ben ik om daar over te vallen. Laatst merkte ik echter wel dat onze wereldbeelden totaal niet op één lijn zaten.

De date

Er was een dame die een tweede date had met een man. Ze had bedacht dat ze een bepaald ijsje wilde en reed met hem daar naar toe. Er was geen parkeerplek in de buurt dus stelde de date (een man) voor dat zij zou uitstappen om de ijsjes te halen en dan zou hij blijven zoeken naar een parkeerplek of anders rondjes rijden en haar weer oppikken. Ze heeft geweigerd de auto uit te stappen, want het was de taak van de man om de ijsjes te halen. Vervolgens zijn ze naar een gamehal gegaan, waar hij nooit eerder was geweest, en was ze verbaasd dat hij niet de kaarten met gametegoed kocht. Haar vraag in de groep was of deze kerel een red flag was als hij zich al zo gedroeg op een tweede date.

De verbazing

Ik heb met verbazing haar relaas gelezen, maar was eigenlijk nieuwsgieriger naar de reacties. Die shockten mij het meest, want de meesten waren het met deze dame eens. De man hoort de eerste jaren van het daten alles te betalen, deuren open te houden en op de wenken bedienen. Doet hij dat niet, dan doet hij dus blijkbaar geen moeite voor je en kan je beter een andere vent aan de haak slaan die dat wel doet.

Alles in mij was in shock. Zijn er nog zoveel vrouwen die zo materieel en zelfs allesbehalve feministisch ingesteld zijn? Wat is er gebeurd met het op eigen benen staan? Wanneer zijn we een eeuw terug in de tijd gegaan? Wat is dit voor een prinsessengedrag! En dan verbaasd reageren als je een gold digger wordt genoemd. Ik heb nog NOOIT verwacht dat een man voor mij zou betalen op date en zou er zeker ook geen punt van maken dus. Ik vind het ergens zorgwekkend dat er nog veel vrouwen zijn die zo denken. En heb ook wel medelijden met de mannen die kapitalen spenderen aan vrouwen, die eigenlijk nooit tevreden zullen zijn. Ik begrijp het echt niet…