Het is je vast wel opgevallen dat het nogal stil was van mijn zijde de afgelopen week. Er was niets ernstigs aan de hand hoor! We hadden alleen wat technische problemen als het ware. Ik zal dit wat nader toelichten. Afgelopen woensdagavond wilde ik lekker wat vooruit gaan werken (ahum) en opende vol enthousiasme mijn MacBook Pro. Ik had net mijn wachtwoord ingevoerd en zag dat mijn accu nog op 96% procent stond. Ik kon dus even flinke meters gaan maken. Dacht ik. Want tien seconden later werd mijn scherm grijs.

Was het de accu?

Nou had ik de laatste tijd wel vaker ervaren dat mijn MacBook vond dat hij leeg was als hij rond de 40% batterij zat. Maar op 96 had ik het nog niet eerder meegemaakt. Ik was er wel van overtuigd dat dat het probleem was en ik wellicht verkeerd gekeken had. Maar helaas, een harde restart deed niets. Wat ik ook probeerde, het bleef angstvallig stil en donker. Ik herinnerde mij dat ik mijn MacBook met een andere stekker opgeladen had en was dus stiekem bang dat ik de boel opgeblazen had. Mijn telefoongesprek met Apple kon mij ook niet geruststellen. Op afstand en met een niet reagerende laptop kunnen ze ook vrij weinig. En we hebben alle mogelijke toetscombinaties geprobeerd hoor! Wist overigens niet dat er zoveel bestonden als je issues met je MacBook hebt. Enfin, er zat niets anders op dan met mijn laptopje naar een specialist te gaan. Gelukkig kon ik daar donderdag terecht.

De diagnose

In hartje Den Haag zit een Apple partner, die ook officieel reparaties mag uitvoeren. Daar wisten ze binnen twee minuten al wat er aan de hand was. De accu was oké, want er branden lichtjes op mijn toetsenbord. Dus plugden ze mijn MacBook aan een los beeldscherm en toen zagen we alles weer. De diagnose? Het beeldscherm was kapot. Kosten voor een reparatie? Achthonderd euro!!! Dat gingen we dus niet doen. De mannen zelf zouden dat ook niet ervoor over hebben, zeiden ze. Dus ging ik weer naar huis met veel computer wijsheid erbij, maar zonder werkende laptop.

Een slecht product

De mannen van de shop vertelden mij dat de MacBook Pro uit 2018, de mijne dus, bekend staat om beeldscherm issues. Apple weet ervan, maar doet er niets mee. Dus vier jaar na dato kan je gewoon niets meer. Ook de toetsenborden van dit model schijnen een dingetje te zijn. Maar dat is dan wel weer door Apple opgepakt en vervangen waar nodig. Mijn toetsenbord vertoonde geen issues eerder. Wel vertelden de mannen dat ze nog nooit zulke versleten toetsen als die van mijn MacBook hadden gezien. NOG NOOIT! Of ik een rare Ph waarde in mijn vingertoppen heb.

Weer happy

Inmiddels heb ik dus weer een nieuwe MacBook en kan ik weer lekker aan de slag. Van de mannen van de winkel mocht ik nog wat bestanden uit mijn oude laptop van de harde schijf in de cloud zetten (leermomentje om dus nooit meer lokaal op te slaan), dus is er niets verloren gegaan. Stiekem natuurlijk wel heel blij dat ik een nieuwe hebbedingetje nu heb. Dus