Eettafels in huishoudens met kleine kinderen zijn vaak het epicentrum van chaos, vrolijkheid en onvergetelijke momenten. Het is de plek waar pindakaasvingerafdrukken en appelsapvlekken getuigen zijn van de dagelijkse avonturen. Maar wie zegt dat functionaliteit en stijl niet hand in hand kunnen gaan, zelfs in het meest ‘levendige’ huishouden? In ons gezin is het een onderdeel van het dagelijks leven. De plek waar niet alleen gegeten wordt, maar ook aan gewerkt wordt. In loondienst of het huiswerk. En laten we vooral de enorme hoeveelheid knutselwerkjes niet vergeten! Wat voor een tafel heb je dan eigenlijk nodig?

Tegen een stootje kunnen

Laten we beginnen met het materiaal van eettafels. Vergeet die fragiele, hoogglans designertafel. In een huis vol energieke kinderen is robuustheid een must. Een stevige houten tafel kan tegen een stootje. Of tien. En het mooie is: elke kras vertelt een verhaal. De eerste tekenles van je peuter, het huiswerk van je eerste grader – elke kras is een herinnering. En als je echt avontuurlijk bent, kies dan voor een tafel met een krijtbordoppervlak. Ideaal voor spontane kunstwerken en het oefenen van het alfabet, terwijl je tegelijkertijd je tafelblad redt van permanente kunstwerken. Een goed tafelkleed doet overigens ook wonderen en houdt in ieder geval je meubel enigszins krasvrij. Of in ons geval ook beetvrij.

De vorm

En dan de vorm. Ronde of ovale tafels is waar het om draait. Aldus het internet. Geen scherpe hoeken waar kinderhoofdjes tegenaan kunnen botsen. Een ronde tafel bevordert ook de gezelligheid; iedereen kan elkaar aankijken, ideaal voor die gezinsgesprekken over wat iedereen die dag heeft beleefd. Of voor het verhitte debat over wie nu eigenlijk meer gekregen heeft. Wij hebben echter bewust gekozen voor rechthoekig, omdat dat beter paste in ons huishouden van Jan Steen. Met Noor aan het hoofd om alles te overzien uiteraard.

Zetels

Laten we het ook even hebben over stoelen. Vergeet die bij elkaar passende sets. Mix en match stoelen in verschillende maten en kleuren. Het voegt een speels element toe aan de kamer en geeft elk kind de ’troon’ die past bij hun persoonlijkheid. De trip trap is onontbeerlijk in een huishouden met jonge kinderen. En stiekem gebruikt manlief ze ook gewoon nog als hij werkt aan de eettafel. Verder hebben onze eettafelstoelen wieltjes eronder. Dit kan ik je ook zeker aanraden. Je bent net overal wat sneller en er lijken minder krassen op de vloer te komen. Kinderen tellen nou eenmaal niet hun stoel op.

Let it go

Maar het belangrijkste element van een kindvriendelijke eetkamer? Een gezonde dosis humor. Lachen om de omgevallen bekers, de tekeningen die net buiten het papier zijn beland, en de avondmaaltijden die meer op een voedselgevecht lijken. Het zijn deze momenten die een huis een thuis maken. Dus, terwijl je op zoek gaat naar die perfecte eettafel, onthoud dat de beste tafels degenen zijn die doordrenkt zijn met gelach, liefde en misschien een beetje spaghetti-saus. Tip: kijk ook nooit onder de tafel als je bij ons op bezoek komt!