Ken jij de Ortho Puzzle al?

Misschien heb je er wel eens over gehoord. Ik heb in ieder geval zelf al vaker erover geschreven. In de wereld van beperkte kinderen (en volwassenen) is sensorisch speelgoed een veel besproken onderwerp. Waar vind je de beste items en welke zijn het meest geschikt voor je bijzondere afstammeling. Soms denk je een stuk speelgoed gevonden te hebben wat een hit gaat zijn bij je kind en wordt er niet naar om gekeken. Het kan ook andersom natuurlijk. Je hebt iets gekregen waar je over twijfelt of het iets is en je kind kan niet meer zonder. Hoe dan ook, sensorisch speelgoed is veelgevraagd in onze huishoudens. Maar wist je dat er ook sensorische matten zijn? Ik kwam deze tegen op een beurs met items voor beperkte mensen. Het concept sprak mij erg aan en ik nam een set mee om thuis te proberen.

De Ortho Puzzle

Kort gezegd is de Ortho Puzzle een speelmat met reliëf. Het meest gebruikelijke pakket bestaat uit acht puzzelstukjes met verschillende oppervlakten. Wat daar zo bijzonder aan is? Het is geschikt om / voor meerdere redenen. Als je de beschrijving op Google leest, dan is de Ortho Puzzle uitermate goed om platvoetjes te voorkomen of te corrigeren. Het is een vorm van acupressuur van de reflexzones op de voeten. Volg je het nog? De puzzelstukjes met het harde reliëf versterken de voetboog. De zachtere tegels zijn dan de masserende stukjes. Bij elkaar zorgen ze voor een goede balans. Het helpt zo ook een beetje bij de ontwikkeling / stimulering van de motoriek. Dat laatste herken ik wel. Ik zag mijn jongste een poging tot lopen er op doen. Ze was vooral bezig haar balans te vinden. Ik kan mij zeker voorstellen dat het je sterker maakt.

De fijne motoriek en het sensorische

We hebben acht puzzelstukjes met vier verschillende oppervlaktes. Mijn oudste heeft ze aan elkaar gelegd en er een speelmat van gemaakt. Haar jongste zusje keek toe hoe ze dit werk verrichtte. Niet snel daarna poogde ze zelf de stukjes aan elkaar te leggen. Een mooie oefening voor de fijne motoriek dus! Maar aangezien het ook eigenlijk in huis is gehaald voor onze meervoudig beperkte dochter, wilde ik ook graag zien hoe zij op de Ortho Puzzle zou reageren. Vooral omdat ze nu nog in de orale fase zit en ze hoogstwaarschijnlijk graag op de stukjes zou willen knauwen. In eerste instantie gebeurde dat ook. Toen de mat een geheel was, reageerde ze toch anders. Ze heeft het eerst uitvoerig bestudeerd en aaide vervolgens met haar handen over de oppervlakte. De “grassprietjes” waren overduidelijk de favoriet.

Veelzijdig in gebruik

De Ortho Puzzle ligt nu in de speelhoek tegen de kast met het speelgoed aan. Elke keer als de kleintjes een bak speelgoed er uit willen trekken, moeten ze eerst over de mat heen. Of het nou kruipend, tijgerend of met voorzichtige stapjes is. De uitdaging wordt genomen. Ik kan niet wachten tot elk van mijn kinderen er een keer overheen GELOPEN heeft. Tot die tijd kunnen ze er heerlijk mee spelen en aan voelen. Leuk om in huis te hebben!

Meer informatie over de Ortho Puzzle vind je hier.

Ortho Puzzle