Deze zomer heeft mijn oudste zoon (7j) voor het eerst kennis gemaakt met de boeken van Dogman, via een tip van een vriendin. Hij is enorm fan (net als de jongste (4j), want plaatjes kijken is natuurlijk ook leuk)!  Dus toen ik vertelde dat er een bordspel “Dogman, Aanval van de vlooien” van Megableu bestond en we dit spel gingen spelen, konden ze eigenlijk geen dag meer wachten.

De inhoud van het spel

Ze stonden al gretig naast me, toen ik de volgende dag de doos voor het eerst openmaakte. Eerst moest ik de hulpchips, supermaatjes en Robo-brontosaurus los maken van het karton en waar nodig was enkele onderdelen in elkaar zetten. En vervolgens uiteraard de spelregels lezen, wat de heren niet snel genoeg ging (en ik geef toe, door alle enthousiasme van de heren, heb ik hier en daar iets verkeerd gelezen/mogelijk niet helemaal meegekregen).

Speltip: Concept Kids Dieren

Het spel Dogman, Aanval van de vlooien

Als je de boeken kent, zijn de karakters je ook niet onbekend. Dogman, Aanval van de vlooien gaat een beetje met de avonturen door. De boeien, de vlooien dus, hebben dit keer een Robo-brontosaurus ingezet om de stad te vernielen! Als team van supermaatjes moet je samenwerken om de Robo-brontosaurus te vernietigen voordat hij bij het einde komt. Iedereen kiest eerst een supermaatje (Dogman, Kid kat, Bliksem Boy, Karel, Baas of Pien Petje Af) en zet deze op zijn of haar plaatje op het bord. Dus niet allemaal aan het begin want dan wordt het vrij de lastig Robo-brontosaurus in te halen. Dit hebben we uiteraard al spelende ondervonden.

De bijgeleverde spinner bepaalt het aantal passen dat een supermaatje (of Robo-brontosaurus) mag nemen. Het supermaatje mag wel zelf bepalen in welke richting er stappen worden gezet. Onderweg kunnen de hulpchips die op het bord liggen (zoals een krimppistool, de onzichtbaarheidsspray en de helikopter) worden gespaard om bij een volgende beurt te gebruiken. Immers moet de Robo-brontosarus minimaal vertraagd, maar eigenlijk gewoon vernietigd worden. Daar gebruik je dus die hulpchips weer voor.

Dogman, Aanval van de vlooien

De ervaring 

En konden de supermaatjes de eerste aanval van Robo-brontosaurus succesvol tegenhouden? Was de stad nog enigszins te redden? De supermaatjes hier hadden enige moeite om tijdig Robo-brontosaurus te vernietigen. Het was helaas niet voldoende om de vernieling van de stad te kunnen stoppen. Gelukkig konden de volhardende supermaatjes met een extra les van de spelregels, de tweede aanval strategischer inzetten en de Robo-brontosaurus in stukken krijgen!

Mijn jongens vinden dit een geweldig spel om te spelen en ik hoor de jongste vanochtend nog roepen dat hij zijn favoriete spel wil gaan spelen. Een duidelijke hit dus hier. Als ouder is het handig om een paar keer mee te spelen met Dogman, Aanval van de vlooien, om goed de spelregels door te hebben. Daarna kunnen ze het prima lekker samen verder spelen. Zou het inderdaad aanraden voor kinderen van 6 a 7 jaar (dan kan een jonger broertje of zusje altijd nog aanschuiven) zoals de fabrikant aangeeft. Een potje duurt ongeveer een kwartier. Dogman, Aanval van de vlooien is een erg leuk spel, omdat je echt samen speelt en er dus geen ruzie gemaakt kan worden over een winnaar of verliezer én er wordt niet vals gespeeld.

Meer informatie over dit product