Ondanks dat de gemeenten in Nederland al vroeg begonnen zijn met ruimen, zijn de eerste ellendelingen alweer gespot. Gaan we dit jaar weer zo’n overlast krijgen van de eikenprocessievlinder en / of processierups of zijn de voorzorgsmaatregelen voldoende? En wat als je een nest in de eik in je tuin hebt?

De haartjes van de eikenprocessierups

In beginsel kunnen de beestjes zelf geen kwaad. Het zijn de haartjes van de processierups waar men last van heeft. De ernst van het gevolg van het contact ermee kan behoorlijk, maar evident is dat iedereen er wel duidelijk last van heeft. De haartjes zijn niet alleen pijlvorming en voorzien van weerhaakjes, maar kunnen ook zorgen voor een allergische reactie. En dat wel op zo’n honderd meter afstand van een nest! De meeste haartjes, dus het probleem zeg maar, worden afgeschoten in juni. Dat belooft wat deze maand.

Je hoeft het in eerste instantie niet eens door te hebben dat je in aanraking bent geweest met de processierups. De symptomen kunnen namelijk behoorlijk variëren. Zo kan je, als je er eentje hebt ingeslikt, last krijgen van slikproblemen. Super handig als je wil afvallen, maar toch geen pretje als je een week lang niet slikken kan. Verder kan je denken aan pijnlijke ogen, huiduitslag, buikpijn, spugen en dergelijke. Meestal gaat het wel over na twee weken.

processierups
https://www.shutterstock.com

Wat kan je doen bij klachten?

Het is eigenlijk gewoon uitzitten van de ellende. Toch zijn er een paar do’s and don’ts als het om de processierups gaat.

Do’s

Haal de haartjes weg uit je huid als het kan. Dit doe je door bijvoorbeeld een stuk plakband erop te plakken en weg te trekken. Wat nog beter schijnt te werken is een kledingroller. Spoel de huid daarna af met koud of lauw water en daarna insmeren met een verkoelend zalfje. Ook een föhn schijnt goed te werken. De warme wind zou ervoor zorgen, dat het eiwit in het gif van de processierups stolt en de uitslag sneller verdwijnt.

Overigens raad ik je ook nog aan de kleren, die je droeg tijdens het contact, gelijk te wassen. Op een hoge temperatuur als dat mogelijk is. Mocht er een haartje van de processierups in je ogen zijn gekomen, houd het dan goed in de gaten en neem laagdrempelig contact op met de huisarts. Ook als na twee weken de klachten niet minder lijken te worden of het ineens erger wordt.

Tip: kijk ook eens naar een feromoonval eikenprocessievlinder om de ellende voor te zijn

Don’ts

Het is wel voor de hand liggen, maar toch. Ga niet krabben of wrijven aan de bultjes of uitslag. Zo maak je het alleen maar erger. Wacht niet te lang met het contact opnemen met de huisarts als de klachten lijken te verergeren. En blijf vooral gewoon uit de buurt van het nest van een processierups

De processierups in je tuin. Wat nu?

Stel, je ontdekt een nest in je tuin of in de wijk. Wat kan je doen? Allereerst maak je er melding van bij je gemeente en bij het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD). Zij kunnen je dan vertellen of er op korte termijn iemand bij je langs kan komen om het probleem aan te pakken. Soms kan je echter niet wachten. Mocht je het aandurven kan je wel het probleem minder groot maken. Van een hovenier kreeg ik de volgende tip:

Besproei het nest met spuitlijm. Hiermee fixeer je de haartjes, die de ellende veroorzaken. Doe dit natuurlijk altijd wel met goed beschermende kleding aan. Eventueel kan je daarna met een omgekeerde vuilniszak de beesten eraf pulken.

Er zijn meerdere hoveniers en zelfbenoemde experts die lijmspray aanraden om de nest mee in te spuiten zodat er minder haartjes van de processierups vrijkomen. Het lijk te werken heb ik gehoord uit mijn omgeving. Het blijft natuurlijk wel altijd een risico, dat je loopt. Die afweging moet je zelf maken.

Lees ook wat je kan doen bij aarswormen of teken.