Verhalen van een werkende moeder
TOP
Gezondheid, onderzoeken en ziekenhuizen

“De orthoptist waarschuwt voor in de ogen wrijven”

Vorige week was het weer zo ver. Ik mocht met de jongste telg op bezoek bij de orthoptist. Dit keer niet alleen voor een controle, maar tevens ook een meting. Haar bril leek wat aan de kleine kant te worden en als je dan toch een nieuwe moet aanschaffen is het handig als het met de juiste sterkte glazen is. We vermoedden ook dat haar zicht wat veranderd was de afgelopen elf maanden. Ik heb toch wel bewondering over hoe ze dat opmeten bij de kleintjes. Het is niet alsof deze kunnen aangeven wat ze wel of niet zien. Ik weet wel dat je enorm veel geduld moet hebben om een goede meting verrichten. Ik denk dat het zeker een half uur geduurd heeft voordat de orthoptist goed kon bepalen wat de sterkte is. Het zicht van onze kleine meid is inderdaad veranderd. Het was meer wat de orthoptist daarna zei, en wat de opticien ook bevestigde, wat mij meer verbaasde: je mag nooit in je ogen wrijven!

Het gevolg van wrijven in de ogen

Iedereen kent het wel. Je kind is moe en begint in zijn of haar oogjes te wrijven. Als je dat als ouder ziet moet je eigenlijk gelijk de handjes weghalen. Allereerst kan er van alles aan de handjes of vingertjes zitten, dat in de ogen kan komen en waardoor er infecties of schade kan ontstaan. Dat is denk ik wel algemeen bekend. Maar wist je dat er met het wrijven ook een cilindervorming in de ogen kan optreden? Blijkbaar is het hoornvlies zo gevoelig dat het daarmee een andere vorm kan krijgen, wat weer neer zal komen op een cilinder afwijking. Slechtere ogen dus! Ik heb dat nooit geweten. Ons meisje was inderdaad achteruit gegaan qua cilinders waar ze met haar normale zicht vooruit gegaan was. We zullen dus alert er op moeten zijn dat ze niet meer in haar ogen wrijft.

Hoe dan ook, ik wist niet dat zoโ€™n simpele handeling nog flink wat gevolgen kan hebben. Ik verwacht dat ik hier niet de enige in zal zijn, dus vandaar dit bericht. Altijd handig om te weten, toch?

Lees ook: UV-stralen en kinderogen

Facebook Comments

«

»

1 COMMENT

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Pingback: De zonnebril voor baby's van BabyBanz en Dooky - MeerVanMir on juli 29, 2019
 • Instagram
  • Dit dus...
  • Geen protest op de Dam, want ik vind dat weer te ver gaan ten opzichte van alles wat we de afgelopen weken hebben doorgemaakt en richting de zorgverleners. Maar aandacht voor de strijd tegen racisme kan natuurlijk altijd. Op een stille manier in dit geval. #blackouttuesday #blacklivesmatter
  • Die voetjes ๐Ÿ˜
  • Borstvoeding! Het blijft iets bijzonders. Ik wil het weer minimaal een half jaar geven. Zo mooi dat dat kan. #normalizebreastfeeding #borstvoeding #moedermelk #vloeibaargoud #mamaslagroom #metmijntietinjefeed
  • Zusterliefde ๐Ÿ˜
  • Mijn rijkdom ๐Ÿ˜
  • Dit zijn mijn oudste boefjes. Vanavond komt er een artikel online over hun bekentenissen ๐Ÿ˜‚
  • Even een selfie in het zonnetje, want dat doe ik niet zo vaak. Ik maak liever fotoโ€™s van anderen. Vooral omdat ik bijna nooit een foto van mezelf echt leuk vind. @rvgpr vroeg mij wat over mijzelf te vertellen na hun eerste online paneldag met producten van @karchernl @zoedt_nl @dutchdeluxes @asmodeenl en Cobi. Ik vond het wel een leuk idee. Leren jullie ook gelijk wat meer over mij.
.
Ik ben dus Miriam en mama van vier heerlijke meiden. In het dagelijkse leven werk ik als juriste en blog ik op meervanmir.eu. Samen met manlief woon ik in de omgeving van Den Haag. Ik ben dol op gezelligheid met mijn familie en vriendinnen. Op mijn site vertel ik over alles wat ik als moeder van 4 tegenkom qua opvoeding en producten. Ik voer een Jan Steen huishouden, dus je zal geen picture perfect aantreffen. Wel gewoon eerlijkheid. Ik heb toch geen tijd voor Photoshop en filtertjes? Dus als je een kijkje in mijn hectische leventje wil, weet je waar je zijn moet.
.
Nu ben ik ook nieuwsgierig naar jullie leven, dus...

  Follow Me!

  %d bloggers liken dit:

  Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

  De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

  Sluiten

  Lees vorig bericht:
  En daarom houd ik niet van vreemde kappers

  Even een klaagmomentje hoor. Soms moet dat even kunnen. Het ...

  Sluiten