Hoort ze eigenlijk wel (genoeg)?

Onze lieve kleine Noor is inmiddels alweer drie weekjes jong en er is in die hele korte tijd zoveel gebeurd. Ik moest het ook allemaal een beetje laten bezinken, maar zal de komende dagen jullie vertellen over mijn zorgen. Nou ja, zo klinkt het wel ontzettend heftig, maar ik heb me wel echt suf gepiekerd hoor. Mijn grootste zorg startte alweer bijna twee weken geleden en is nog steeds niet weg.

Het zou een simpel onderzoekje zijn. Gewoon een dopje in het oor, wat piepjes en we zouden weer naar huis kunnen. Een half uur later ging ik inderdaad weer naar huis, maar met een nieuwe afspraak bij het consultatiebureau voor de week daarna. Noor was gezakt voor haar gehoortest en niet met één maar met beide oortjes. De verpleegkundige had het drie keer geprobeerd bij elk oor, maar tevergeefs. Drie was het maximaal aantal pogingen, dus ik moest gewoon een week later terugkomen. “Fijne dag, mevrouw”. Right! Deze dame had blijkbaar nog nooit of lang lang geleden last gehad van kraamtijd hormonen. Vooral toen ik ‘s-avonds even zelf probeerde of Noor reageerde op geluid. Ik knipte meerdere malen met mijn vingers bij haar oortjes, maar elke reactie bleef uit. Toen kwamen de waterlanders bij mij. Gelukkig was manlief hier een stuk nuchterder in en liet hij mij mezelf niet gek maken. Misschien was Noor gewoon verkouden. Er zakten heel veel kindjes de eerste keer, het betekende nog niet zoveel.

Een week later waren we weer bij dezelfde gezellige dame. Dit keer gaf ze wat uitleg over de screening die zij uitvoerde en waar ik op moest letten op het apparaat. Een half uur lang heb ik mijn blik niet losgelaten van het middelste balkje dat moest oplopen.  Helaas zag ik alleen zes keer het rode lichtje knipperen. Noor was weer gezakt voor de gehoortest. De verpleegkundige was er ook een beetje stil van.”Reageert ze thuis wel dan? Is ze nog verkouden? Misschien heeft ze rare gehoorgangen?” Deze vragen vuurden ze in rap tempo op me af terwijl ik daar maar beduusd stond te kijken hoe ze haar apparaatje weer weg deed. Ik wilde zo graag dat ze het nog één keer zou proberen. Nee, ik wilde eigenlijk liever dat ik het een keer mocht proberen. Het leek er op alsof zij het het dopje slap in het oor gehangen had. Dat kon ik vast beter. Helaas wilde de verpleegkundige er niet aan meewerken en werd ik naar huis gestuurd met de boodschap dat ik die dag nog gebeld zou worden voor een afspraak voor de screening thuis.

Het telefoontje volgde pas vier dagen later. Komende maandag zal Noor thuis de AABR-screening krijgen. Dit is een andere gehoortest dan ze tot dusver heeft gehad. Als deze negatief is, is er een aanzienlijke kans dat er meer aan de hand is. Ik denk overigens niet dat Noor doof is, want ik zie haar wel schrikken van harde geluiden. Het kan natuurlijk wel zo zijn, dat ze slechthorend of deels doof is. Dit zal maandag dan blijken. Tot die tijd probeer ik echt er niet teveel over na te denken, maar het is lastig. Je haalt toch allerlei doemscenario’s in je hoofd. En eerlijk gezegd, ik heb de eerste dag heel veel en heel hard gehuild.

Dus ja, dit is op dit moment mijn grootste zorg: hoort Noor wel en is het genoeg? Over twee nachtjes zullen we het weten. Duimen jullie mee?

11 thoughts on “Hoort ze eigenlijk wel (genoeg)?

 • Sterkte..! Hier soortgelijk Hetzelfde meegemaakt met onze dochter en zij bleek idd een periode doof te zijn geweest inmiddels 4 en zit op de basisschool..!! 1,5 jaar logopedie gehad en bij het audiologisch centrum gelopen maar zit nu inmiddels weer helemaal op niveau!! Ik begrijp daardoor denk ik wel wat er nu ongeveer allemaal door je heen moet gaan. Ik wilde gewoon dat mijn kind “gewoon” zou zijn en geen extra ballast mee moest dragen… (mijn vader is doof en heeft oa een implantaat)

 • Claudia Diependaal says:

  Ik snap hoe heftig het is. Onze kleindochter Cailey geboren 18-8-2017 is zelfs al 2 keer bij het audiologische centrum geweest. Als ze half jaar is niet ze weer terug. Voor ze 6 weken was had ze 6 testen gehad. Dus ik snap je gevoel. En ik ben “maar” haar oma. Ze hoort geen hoge tonen. Ze was voor alle testen gezakt. Nu ze bij het audiologische centrum is geweest zijn het hoge tonen. Wat dat precies inhoudt weten we niet. Fietsbellen. Woorden die met hoge klanken beginnen. De magnetron. Maar ze zeggen ook ze kan er nog overheen groeien. Vandaar dat ze als ze een half jaar is terug moet.
  Aan iets anders moet ze eind van de maand of begin va de volgende, lekker handig met vrij pakken voor haar ouders, lekker duidelijk . Dus ook al n hoop ellende in haar 3 maanden jonge bestaan. Dus ik snap wat je meemaakt heel goed. X Xxx sterkte.

   • Claudia Diependaal says:

    Ik ga altijd uit van het beste. Je kunt jezelf wel gek maken. Maar je weet het pas als er duidelijkheid is. Zo heb ik dat ook 9 jaar met mezelf gedaan anders was het niet goed met me afgelopen als ik me 9 jaar alleen maar om alles druk zou maken wat ik voelde. En ze zijn zo ver met dit soort dingen. Het komt goed meissie!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.