Afgelopen week was ik op kantoor met een collega aan het kletsen over de verbouwingsplannen die we hebben. Jazeker! Onze hele benedenverdieping krijgt een make-over. De vloer en de keuken gaan er uit. Maar ook de schouw, die we niet meer gebruiken, zal verwijderd worden. “Krijg je dan ook nieuwe meubels?” was de vraag. Nou nee, eigenlijk niet. We krijgen uiteraard wel een nieuwe keuken. Mijn collega reageerde een beetje verbaasd. “Heb je geen nieuw interieur?” Eh nee, het geld houdt ergens op. “Maar dan wel een interieur adviseur geraadpleegd?” Ik keek hem toen met vragende ogen aan. Bestaat zoiets als interieur advies? Dat moest ik even opzoeken.

Wat is een interieur advies?

Interieur advies verwijst naar professioneel advies over de inrichting en vormgeving van binnenruimtes, zoals huizen, kantoren, restaurants en andere gebouwen. Een interieuradviseur of binnenhuisarchitect helpt bij het maken van keuzes rond de indeling, kleuren, materialen, meubels, verlichting en decoratieve elementen, met als doel een functionele en esthetisch aantrekkelijke ruimte te creëren.

Dit advies kan variëren van eenvoudige tips over kleurenschema’s en meubelplaatsing tot uitgebreide ontwerpdiensten, waarbij de interieurvormgever gedetailleerde plattegronden en 3D-modellen maakt. Het kan ook inhouden dat de adviseur assisteert bij het selecteren en aanschaffen van meubels, stoffen, en andere decoratieve elementen. Interieuradvies is bedoeld om een ruimte niet alleen mooi maar ook functioneel en comfortabel te maken, aangepast aan de behoeften en smaak van de gebruiker.

Iets voor in de toekomst

Mijn collega liet mij de tekeningen zien, die zijn interieur adviseur had opgesteld. Ik moet eerlijk zeggen dat het er aardig gelikt uitzag. Ik kan mij voorstellen dat, als je inderdaad ook het aanschaffen van nieuwe meubels en dergelijke voor ogen hebt, een interieurvormgever zeker van toegevoegde waarde zou kunnen zijn. Net even een frisse blik op je ruimte en benodigdheden. In kleurenschema’s samen denken en sparren over welke materialen het meest geschikt en stylish zouden zijn. Leuk voor in de toekomst, maar nu gaan we gewoon voor wit en met reeds bestaande meubels. Als ooit de kinderen uit huis zijn, gaan wij ons zelf verwennen door het inhuren van een heuse interieurvormgever!