Volgend jaar mei lijkt het te gebeuren. Dan gaan we een enorme verbouwing in ons huis krijgen. Althans het voelt zo. En het heeft allemaal te maken met onze cv ketel. Deze dateert namelijk uit 2006 en is dus inmiddels wel aan vervanging toe. Maar wat is nou het euvel? Onze cv ketel is gewoon ruk geplaatst door de vorige eigenaar. Om deze te vervangen zouden we onze hele bovenverdieping moeten open breken. En aangezien gas sowieso een dingetje tegenwoordig is, besloten we toch maar over te stappen op een warmtepomp. Omdat we boven alle warmte genererende airco’s hebben en het beneden soms een vrieskist lijkt, willen we ook gelijk vloerverwarming laten aanleggen. Het betekent wel vloer en keuken eruit. Dus moeten we op jacht naar een nieuwe vloer en een nieuwe keuken. Voor het laatste wordt ons vaak geadviseerd om even over de grens te kijken. Duitse kwaliteit wordt altijd nog hoog aangeprezen. Ik ging uiteraard even uitzoeken waar deze hype vandaan wat betreft de Duitse keukens vandaan komt.

De kern van het huis (als je van koken houdt)

De keuken, het kloppend hart van elk huis, omarmt tegenwoordig de laatste trends: duurzaamheid, hightech gemak en flexibiliteit staan centraal. Mensen kiezen bewust voor groene materialen en apparaten die zowel energie besparen als de planeet sparen. Met de opkomst van slimme keukentechnologie is koken makkelijker dan ooit; huishoudelijke apparaten luisteren nu naar je stem of reageren op je smartphone voor een vlekkeloze culinaire ervaring.

Het liefde voor minimalisme blijft, waarbij eenvoudige lijnen en kalme kleuren zorgen voor een serene en georganiseerde keuken. De keuken is getransformeerd; het is niet meer alleen de plek om te koken, maar ook om te werken, te leren en te relaxen, wat de behoefte aan meer aanpasbare en veelzijdige ontwerpen stimuleert.

Lees ook: van gas naar warmtepomp

Waarom een Duitse keuken?

Wat betreft de Duitse keuken: deze staat synoniem voor topkwaliteit en vernieuwing. De legendarische Duitse precisie zie je terug in elk detail, van lade tot kastdeur, en hun continue innovatie garandeert slimme en praktische oplossingen. Deze buitenlandse keukens gaan doorgaans langer mee dankzij hoogwaardige materialen en zijn ontworpen met gebruiksgemak en ergonomie in gedachten – van werkbladhoogte tot de plaatsing van apparatuur. En met de nadruk op energie-efficiëntie, zijn Duitse apparaten vaak toonaangevend in de markt. Denk maar aan de toonaangevende merken als Bosch en Siemens.

Deze eigenschappen verklaren waarom Duitse keukens vaak als top-of-the-line worden gezien en waarom ze zo gewild zijn bij liefhebbers van kwaliteit, duurzaamheid en slim design.

Keuzestress

De verbouwing komt al steeds meer dichterbij en we hebben nog geen keuze gemaakt. Erg he? Soms neig ik naar een kookeiland en dan ineens weer niet. Ik heb zo’n Amerikaanse koelkast met ijsblokjesmaker ook al op mijn verlanglijstje gehad, maar ontdekte toen dat die dingen enorm veel energie vreten. En dat past natuurlijk niet helemaal in het duurzame plan, dat we nu hebben. Een quooker is wel weer een item dat terug gekomen is op de wenslijst. Alhoewel ik daar uiteraard immer nog een beetje angstig over ben, gezien de geschiedenis met heet water. Verder vind ik een nis in de keuken erg charmant eruit zien, maar ik weet niet of manlief dezelfde mening heeft. De kinderen hebben te kennen gegeven graag een bar te willen waar ze aan kunnen zitten. Je begrijpt dus wel dat we voorlopig nog wel zoet zijn bedenken wat we willen en keukens bezichtigen en gewoon uitzoeken. Druk druk druk.