De zomer is in volle gang en velen van ons brengen zoveel mogelijk tijd buiten door. Of het nu aan het strand, in het park of gewoon in de achtertuin is, we genieten van de zonnestralen. Maar te veel zon kan schadelijk zijn en daarom is zonnebrandcrème onmisbaar. Voor velen vanzelfsprekend en toch wordt er te weinig gesmeerd. Manlief was al bijvoorbeeld lelijk verbrand tijdens het trainen voor de vierdaagse. Je begrijpt wel dat ik hem vandaag een nieuwe tube zonnebrandcrème heb meegegeven met de instructie deze ook daadwerkelijk te gebruiken. En anders geen medelijden van mij. Maar waarom is het zo belangrijk om goed te smeren? Ik dook even het internet om het goed uit te zoeken.

Waarom insmeren met zonnebrandcrème?

We weten allemaal dat UV-stralen niet goed voor je zijn als ze rechtstreeks op je huid “branden”. Het blootstellen daaraan kan je huid beschadigen. Maar wist je ook dat er 2 soorten ultraviolette (UV) stralen van de zon zijn, die schadelijk kunnen zijn? Namelijk UVA en UVB.

  • UVA-stralen dringen diep door in de huid en zijn verantwoordelijk voor vroegtijdige veroudering en rimpels. Ze kunnen ook bijdragen aan het ontstaan van huidkanker.
  • UVB-stralen zijn de belangrijkste oorzaak van zonnebrand. Ze beschadigen de bovenste lagen van de huid en kunnen leiden tot pijnlijke roodheid en blaren. UVB-stralen spelen ook een grote rol in het ontstaan van huidkanker.

Het gebruik van zonnebrandcrème helpt om deze schadelijke stralen te blokkeren en vermindert daarmee het risico op huidbeschadiging en –kanker.

Hoe vaak moet je smeren?

Het regelmatig aanbrengen van zonnebrandcrème is belangrijk voor een effectieve bescherming. Volgens de meeste websites en zonnebrand merken zijn dit de 4 smeerregels:

  1. Begin op tijd: Breng zonnebrandcrème aan ongeveer 15-30 minuten voordat je de zon ingaat. Dit geeft de crème de tijd om goed in de huid te trekken en een beschermende laag te vormen.
  2. Gebruik genoeg: Veel mensen brengen te weinig zonnebrandcrème aan. Voor een volwassene is ongeveer een shotglas vol (ongeveer 30 milliliter) nodig om het hele lichaam te bedekken. Gewoon lekker dik smeren.
  3. Herhaal regelmatig: Smeer opnieuw elke twee uur, ongeacht de SPF-waarde. Zelfs waterbestendige zonnebrandcrèmes verliezen hun effectiviteit na zwemmen, zweten of afdrogen met een handdoek. Vergeet niet om opnieuw aan te brengen na elke zwempartij of elke keer dat je flink hebt gezweet.
  4. Wees grondig: Zorg ervoor dat je geen plekken overslaat, vooral gevoelige gebieden zoals oren, neus, nek, en de bovenkant van de voeten. Gebruik een lippenbalsem met SPF voor je lippen.

Betaalbaar de zon in

Zonnebrandcrème is dus essentieel voor de bescherming van onze huid tegen de schadelijke effecten van de zon. Door het regelmatig en op de juiste manier aan te brengen, kunnen we genieten van de zon en tegelijkertijd onze huid gezond houden. Maar als je je goed aan de regels houdt, ben je zo door je zonnebrand heen. Gelukkig is er bij de action een hele lijn Zenova producten, die allen stuk voor stuk je poezelige huidje beschermen.

Alle Zenova producten hebben een verbeterde formule. De producten zijn namelijk octocryleen vrij en bevatten geen microplastics. Hierdoor belanden er geen kleine plastic deeltjes in het riool of de oceaan. Ook zijn alle producten voorzien van het Reef Respect embleem én vegan. Last but not least;  de flessen bestaan uit 100% gerecycled materiaal en de tubes uit 55% gerecycled materiaal (dop en pomp uitgezonderd). 

Ervaring met Zenova

Inmiddels hebben wij al een tijdje kunnen smeren met de Zenova zonnebrand. Ik ben geen dermatoloog, dus kan ook niet de ingrediënten beoordelen. Ik spreek dus ook alleen over mijn eigen smeer- en beschermingservaring. En die zijn goed! Het smeert echt lekker weg, wat het ook fijner voor de kinderen maakt om zelf te doen. Het trekt ook goed in zonder dat je vervolgens als Pierrot rondloopt (voor mij toch ook wel belangrijk). En wat ik zelf ook erg fijn vind, is dat het komt in meerdere opties. Je kan sprayen met zowel olie als crème. Hetzelfde geldt voor de tubes. Daarnaast heb je ook de gezichtsvariant én die voor kinderen. En dit allemaal voor een betaalbare prijs. Met andere woorden: even naar de action en Zenova inslaan!

Zenova zonnebrandcreme Action
Zenova zonnespray SPF50 200ml, €6,99
Zenova zonnespray SPF30 clear&protect 200ml, €5,59
Zenova zonneolie spray SPF30, 200ml, €5,59
Zenova zonnebrand sensitive mini SPF50, 50 ml, €2,79
Zenova gezichtszonnebrand SPF50, 100ml, €3,99
Zenova zonnemelk Sensitive tube SPF 50, 200ml , €5,99
Zenova SPF50+ kids, 200 ml, €6,99
Zenova zonnemelk Kids Sensitive tube SPF 50+, 200ml , €6,49
Zenova aftersun  lotion 500ml, €2,49
Zenova aftersun spray 200ml, €1,99