Het is nu zo’n drie jaar geleden dat we voor het eerst en gelijk ook (hopelijk) laatst last hadden van ongewenst bezoek. Tot op de dag van vandaag heb ik nog geen flauw idee hoe we aan die ellende gekomen waren. Ik vermoed nog steeds een broer of zus van een kindje op het kinderdagverblijf, want mijn kinderen waren buiten het kinderdagverblijf met geen andere kinderen in contact geweest. Althans, geen andere kinderen die luizen bleken te hebben. Sindsdien ben ik er uiterst alert op en heb ik hulp in huis gehaald (XT luis Protect & Go).

Misschien een beetje overdreven

Het heeft destijds acht weken geduurd voordat ik de bezoekers op de hoofdjes van de meiden volledig uitgeroeid had. Ik durfde niet teveel met chemicaliën aan de slag, omdat ik toen zwanger was van onze derde. Uiteindelijk heb ik ze allemaal weten te killen gelukkig. Maar de angst voor nog een ronde luizen zit er wel in. Zodra de meiden op hun hoofd krabben, houd ik ze nauwlettend in de gaten. Als ze nog een keer kriebelen binnen een paar minuten, moeten ze op de stoel en begin ik met vlooien. Net zoals wanneer ik denk iets gezien te hebben. Dan duik ik direct weer in de haren. Heeft een kind in de omgeving luizen? Dan jeukt het ook bij mij gelijk ook weer. Pas als het betreffende kind echt “luisvrij” wordt verklaard, kan ik weer met een rustig hart het samenspelen aanzien. Ik houd de meisjes nooit van andere kinderen vandaan, maar ben wel altijd oprecht blij als hun speeldates ook verlost zijn van de ongewenste bezoekers.

XT luis

Preventief aan de slag

Of je een luizenbesmetting echt kan voorkomen vraag ik mij af. Neemt niet weg dat ik het wel altijd probeer. Zo gaat de oudste altijd met staart in naar school. Helaas zijn haar haren wel altijd weer los als ik haar ophaal. Eigenwijs kind is het. Ook heb ik een tijdje teatree-olie door de shampoo gedaan. Dit zou ook een besmetting kunnen voorkomen, zegt men. Helaas vergeet ik dat meestal weer in de drukte van het haren wassen. Op de school van de kinderen leek de besmetting altijd wel mee te vallen. Na elke vakantie werd er een grootscheepse controle uitgevoerd. Door de Corona doen ze dit dus niet meer en komt er meer op de ouders aan. En we weten allemaal hoe ouders kunnen zijn! Ik ga dus weer preventief te werk denk ik. Van XT luis heb ik de Protect & Go spray gekregen ter bescherming tegen hoofdluis! Ik houd wel van de eenvoud van het sprayen en gelijk klaar zijn. Bovendien is het hartstikke vegan, op waterbasis en huidvriendelijk. In het kader van baadt het niet schaadt het niet, gaan mijn kinderen met XT luis Protect & Go op hun bolletje naar school.

Voor als je meer wil weten over XT luis