Mijn oudste dochter is inmiddels ruim 10 jaar oud en in alles een echte puber aan het worden. Dus ook het bijdehante en grote mond gebeuren. Niet altijd even leuk natuurlijk, maar die ontwikkeling hoort er nou eenmaal bij. Lichamelijk lijkt het nog wel enigszins mee te vallen, maar dat zou ineens kunnen veranderen. Mijn eigen groei kwam ook pas eigenlijk begin van de middelbare school. Pas toen ik naar de derde klas ging kwam mijn vrouwelijkheid pas echt door! En wat was ik er trots op! Ik had er jaren naar uit gekeken en daar was het dan eindelijk. Deze vreugde heeft een paar maanden geduurd en toen ontdekte ik dat de maandelijkse perikelen eigenlijk maar een verschrikkelijk gedoe waren.

Mijn verwachtingen

Vraag mij niet waarom maar ik had aanvankelijk andere verwachtingen van mijn eerste menstruatie. Gelukkig was ik wel ietwat voorbereid door mijn moeder en wist dus bijvoorbeeld wel dat ik bloed zou zien en niet een blauwe vloeistof zoals in de reclames op televisie. En toch was het anders dan ik dacht. Ik had ergens verwacht een enorme borstpartij daarna te hebben, of in ieder geval zeer vrouwelijke rondingen. Ook dacht ik dat mijn menstruatie echt rood zou zijn. De eerste keer is dat dus doorgaans niet! Ik dacht in eerste instantie dat ik in mijn broek gepoept had, omdat het er zo bruinig uit zag. Gelukkig wist ik nog dat mijn moeder ooit daar iets over gezegd had. Maar ja, om eerlijk te zijn, mijn moeder had al jaren daarvoor een baarmoederverwijdering gehad en was daardoor niet meer ongesteld. Wat wist zij nou nog precies van de maandstonden dan?

Mijn uitleg

Inmiddels is mijn oudste dus al geruime tijd 10 jaar en was het tijd haar alles over “ongesteld zijn” uit te leggen. Haar zusje heb ik er ook gelijk in meegenomen wat wel weer hilarisch was. ‘Ik ben toch geen kip’, riep ze heel hard toen ik haar vertelde dat ze maandelijks een eitje in haar buik had en dat die met bloed weggespoeld werd. Inmiddels hebben ze luiers (maandverband) van mama ook al gespot en uitgelegd gekregen. Ze vinden het voor nu vooral raar. Maar ik probeer er zo open mogelijk over te zijn om angst voor de maandstonden of een eventuele shock te voorkomen. Ik heb nog enkele tips bij elkaar gezocht om de ouders wat betreft dit gesprek te helpen.

De eerste menstruatie in 7 stappen

Begrijp en normaliseer

Allereerst, onthoud dat menstruatie een natuurlijk en normaal onderdeel is van het leven. Het is iets dat bijna elke vrouw ervaart, en hoewel het soms ongemakkelijk kan zijn, is het niets om je voor te schamen. Dit gevoel van normaliteit is iets dat je wilt overbrengen op je dochter. Praat over menstruatie als een gezond en normaal proces, iets dat wijst op haar groei en ontwikkeling.

Begin vroeg en wees open

Het is goed om het gesprek vroeg te beginnen, nog voordat de eerste menstruatie plaatsvindt. Dit helpt om eventuele angst of verwarring weg te nemen. Wees open en eerlijk, en zorg ervoor dat je dochter weet dat ze altijd bij je terecht kan met vragen of zorgen. Het is ook belangrijk om een veilige en comfortabele omgeving te creëren waarin ze zich vrij voelt om te spreken.

Gebruik educatief materiaal

Er zijn tal van bronnen beschikbaar die kunnen helpen bij het uitleggen van wat menstruatie is en wat je dochter kan verwachten. Dit kan boeken, brochures, of zelfs educatieve video’s zijn. Samen door dit materiaal gaan kan een geweldige manier zijn om het gesprek te beginnen en ervoor te zorgen dat ze goed geïnformeerd is.

Bespreek praktische zaken

Het is ook belangrijk om praktische aspecten te bespreken, zoals hoe je maandverband of tampons gebruikt, wat ze kan verwachten qua bloedverlies en cyclusduur, en hoe ze symptomen zoals krampen kan beheersen. Dit soort informatie zal haar helpen zich voorbereid en minder angstig te voelen.

Toon empathie en ondersteuning

Toon empathie en begrip. Het kan voor haar een verwarrende en emotionele tijd zijn. Wees geduldig en begripvol. Het is belangrijk dat ze weet dat ze niet alleen is en dat ze altijd op je kan rekenen voor steun en begeleiding.

Vier de mijlpaal

Sommige culturen vieren de eerste menstruatie als een overgangsrite naar vrouwelijkheid. Hoewel je dit niet groots hoeft aan te pakken, kan het erkennen van deze mijlpaal op een positieve manier helpen om negatieve stigma’s te verminderen. Dit kan iets kleins zijn, zoals een speciaal uitje of een klein cadeau, om te laten zien dat het een belangrijk moment in haar leven is.

Blijf beschikbaar

Ten slotte, blijf beschikbaar en toegankelijk voor je dochter, zelfs na het eerste gesprek. Haar behoeften en vragen kunnen veranderen naarmate ze ouder wordt. Het is essentieel dat ze weet dat ze altijd bij je terecht kan voor advies of ondersteuning.

Door deze stappen te volgen, kun je ervoor zorgen dat de ervaring van je dochter met haar eerste menstruatie zo positief en onbezorgd mogelijk is. Het is een natuurlijk onderdeel van het opgroeien, en met jouw steun en begeleiding kan ze deze nieuwe fase in haar leven met vertrouwen tegemoet treden.

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock