Ieuw, ik moest er niet aan denken. Tweedehands babyspullen voor mijn pure, schone, lieflijke, nieuwe baby? Nee zeg. Ik zou alles nieuw kopen. Mijn kindje verdiende alleen het allerbeste. Klein probleempje was wel dat ik in mijn eerste zwangerschap nog studeerde, en dus leefde van de studiefinanciering met een klein bijbaantje. Natuurlijk had de man een salaris, maar we hadden ook net een huis gekocht en verbouwd.

Je komt er al snel achter als je zwanger bent: alles waar het woord ‘baby’ in voorkomt of bij hoort, is gewoon asociaal duur. Ze doen het expres, die fabrikanten, dat snap ik heus wel. Nieuwe ouders willen het beste voor hun kindje. En, gestuurd door zwangerschapshormonen, denk je dat je alles nodig hebt. Er hoeft maar een reclame voorbij te komen van een schattige (slapende!!) baby in een co-sleeper en jij rent al naar de winkel. En wat dacht je van de draagdoek, draagzak, kinderwagen, buggy, maxi-cosi? Voor je zelf heb je soms maar één vervoermiddel, voor je baby zo al vijf.

Klik op Baby uitzet voor meer handige producten

Alles moest nieuw

Uiteindelijk vonden we de babykamer op marktplaats. Er had slechts één kindje in gelegen (man: ‘ik had vroeger twee kinderen boven mij, dus dit is een soort van luxe’). En ook een boel andere spullen haalde ik van marktplaats. Ideaal, je kunt zelf kijken hoe ver je ervoor wilt rijden. De spullen die ik niet nodig bleek te hebben (met dat voedingskussen kon ik helemaal niks) zette ik gewoon later weer op marktplaats, en zo verdiende ik ook weer wat. Het enige wat nog ontbrak was de schommelstoel babykamer.

Inmiddels zijn we tien jaar verder. Naast marktplaats heb je nu reshopper, facebookgroepen met tweedehands spullen en oneindig veel kringloopwinkels. Zie je wel, zo’n stom idee was het nog niet! Die babykamer heb ik overigens drie kinderen later weer heel mooi kunnen verkopen aan een dolblije jonge moeder.

Koop jij je babyspullen nieuw of ga je ook voor tweedehands?

Ik ben Lisette, 32 jaar en moeder van drie kinderen. Voor MeervanMir beschrijf ik een aantal zaken die mij opvielen tijdens mijn eerste zwangerschap, tien jaar geleden. Omdat ik in die tijd studeerde voor verloskundige was ik mijn eigen proefkonijn ;). Je kunt meer van mij lezen op mijn eigen blog: www.lisetteschrijft.nl