Het leven van ons derde wondertje hadden wij ons zeker anders voorgesteld. Je wil als ouder natuurlijk dat het goed gaat met je kind en je niet al teveel beren op de weg tegen komt of ziet. De zin “als het maar gezond is” krijgt ineens een vreemde bijsmaak als je moppie op alle fronten niet gelijk mee gaat met het gemiddelde. En toch vind je als ouder ook daar weer een weg in. Wij zeggen nu altijd “als ze maar gelukkig is”, want gezond zijn blijkt toch enigszins een subjectieve aangelegenheid. Wat voor de één gezond is, is voor de ander beperkt. Dan kan je het maar beter op de blijdschap houden, toch?

Waar moet je op letten?

Als je kind wat achter loopt in de ontwikkeling, doe je als ouder er alles aan om het voor je kleine wat gemakkelijker te maken. En elk stapje ontwikkeling wordt met zoveel enthousiasme ontvangen, dat je omgeving af en toe met opgetrokken wenkbrauwen naar je kijkt. Maar geloof me, de micro ontwikkelingen zijn soms heel wat! Zo waren wij helemaal verrukt toen onze mini zonder teveel attributen zelfstandig in haar Trip Trap kon zitten. Er werd door de fysiotherapeut namelijk eerst nog overwogen om een aangepaste stoel voor haar te regelen. Wel moeten we goed opletten hoe de stand van de stoel is. Het zijn kleine dingen waar je niet gelijk bij stil staat, dus voor alle ouders herhaal ik ze even hier.

  • Het is belangrijk dat je kind een goede ondergrond voor de voetjes heeft. Dit zorgt voor stabiliteit waardoor hij / zij zich op het eten of speelgoed kan focussen. Geen in de lucht bungelende voetjes dus.
  • Een blad aan de stoel geeft ook rust. De kleine kan dan zijn of haar handjes op het blad neer leggen. Ook lijkt het eten of speelgoed dan meer in het bereik voor het kind.
  • Als het hoofd nog erg wiebelt is het van belang dat hij / zij deze kan laten rusten. Een goede hoofdondersteuning is dan dus belangrijk.

Stokke helpt ons een handje

Zelf hebben wij thuis de Trip Trap stoelen van Stokke. Ik zag deze toevallig ook staan bij de fysiotherapeut, dus daar zijn ze ook goedgekeurd. Wat ik erg fijn vind aan deze stoel is dat het echt mee groeit met het kind. Het plankje waar ze haar voetjes op zet kan je hoger en lager verplaatsen afhankelijk van de lengte. Daarnaast zijn er verschillende zitjes beschikbaar vanaf piepjong tot peuterformaat. Over het blad wat op de stoel kan, was onze fysiotherapeut ook zeer enthousiast. De kleine meid kan zo niet meer haar armen laten hangen en neemt dus een actievere houding aan. Ook omdat het eetblad goed aansluit en er dus niet teveel ruimte rond haar buik is waardoor ze haar balans zou verliezen. En laten we vooral niet de nieuwe EZPZ siliconen tray van Stokke vergeten! Met een houder voor een flesje of beker en een ingebouwd bakje echt een aanrader voor op elk eetblad. Kortom, bij ons thuis is de Stokke niet alleen leuk en duurzaam, maar ook gewoon een hulpmiddel voor ons meisje.