Heb jij een item van leer dat je graag wilt opknappen? Je kunt met speciale leerverf ieder item verven dat je maar je wilt. Deze verf wordt Angelus paint genoemd. Er zijn veel verschillende kleuren te koop en je kunt ook voor een glans of matte finish kiezen. Voordat je aan de gang gaat met het verven zijn er wel een aantal dingen waar je op moet letten. Je kunt namelijk niet zomaar meteen de verf gebruiken. Je leest hieronder hoe je het best met de verf om kunt gaan en waar je op moet letten voordat je begint.

Wat ga je verven en welk leer?

Welk soort verf je gebruikt hangt af van het item dat je gaat verven en welk leersoort het item heeft. Een leren bank verven heeft vaak weer ander soort verf nodig dan bijvoorbeeld schoenen. Het is daarom belangrijk dat je weet met welk soort leer je te maken hebt. Er zijn drie verschillende leersoorten. Die staan hieronder: 

  • Vol-Anilineleer
  • Semi-Anilineleer
  • Gedekverfd leer

Voor iedere soort leer heb je een speciale verf. Daarnaast is het belangrijk dat je het item voorbereid. Wanneer het item schade heeft, kun je die het beste eerst repareren. 

Lees ook: van gouden armband tot zegelring

Suède verven

Veel mensen denken dat Suède niet te verven is. Dat is echter niet waar. Suède is een leersoort en dat betekent dat je ook deze stof kunt verven. Wil je Suède schoenen verven? Dan kun je de vloeibare Angelus Suède Dye verf kopen. Die is speciaal bedoelt voor het verven van Suède. Voordat je begint met het verven van Suède schoenen is het belangrijk dat je de volgende stappen onderneemt:

  • Maak de schoenen goed schoon. Dit kun je doen met een borsteltje.
  • Wanneer de schoenen helemaal schoon zijn, kun je met een penseel de verf aanbrengen. 
  • Nadat je klaar bent met het verven, moeten de schoenen goed drogen. Laat ze minstens 24 uur drogen.
  • Hierna borstel je de schoenen nogmaals schoon om overtollig verf weg te poetsen en de haartjes los te maken.
  • Ben je niet helemaal tevreden met de uitkomst? Dan kun je altijd een tweede laag aanbrengen. Volg hetzelfde proces.

Voor elk leersoort is het belangrijk dat je hetgeen dat je wilt gaan verven goed schoon maakt. Nadat je de verf hebt aangebracht en helemaal tevreden bent, kun je nog een speciale finisher gebruiken. Die zorgt ervoor dat de schoen niet snel beschadigd en vies wordt. Zo kun je langer genieten van je nieuwe item!

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock