Ik ben een perfectionist. En perfectionisme + bakken gaat niet zo goed samen! Een taart zo strak mogelijk coaten, zoveel mogelijk van tevoren klaar hebben staan zodat niks vergeten wordt, soms wel 10 keer het recept lezen voordat ik begin (ook al weet ik het stiekem allemaal wel), gefrustreerd worden als iets niet helemaal gaat zoals ik wil. Oja, en ik heb ook niet altijd evenveel geduld. Waarom blijf ik bakken? Omdat ik het echt heel erg leuk vind haha! En omdat het eindresultaat mij altijd weer heel erg blij maakt. En soms heb ik gewoon zin om iets te bakken waar al die perfectionisme de kans niet krijgt. Een recept waar je wel moet kliederen, waarbij je aanrecht daarna een slagveld lijkt. Wat niet strak of met perfecte lijnen uit de oven komt en daarna moet je het ook nog eens insmeren! Wat het is? Kaneelbroodjes!

De ingrediënten voor de kaneelbroodjes

Voor het deeg
75 gram roomboter
230 ml volle melk
10 gram instantgist
615 gram patentbloem
100 gram fijne kristalsuiker
1 theelepel zout
2 eieren
keukenthermometer
grote ovenschaal

Voor de vulling
220 gram donkerbruine kristalsuiker
3 eetlepels kaneel
60 gram roomboter, op kamertemperatuur

Voor de roomkaascreme
300 gram monchou roomkaas
60 gram roomboter, op kamertemperatuur
200 gram poedersuiker
1 theelepel vanille extract
snufje zout

En dan nu aan de slag!

Doe de bloem, kristalsuiker, zout en gist in de mengkom en meng met een deeghaak alles goed door elkaar.

https://meervanmir.eu/suus-bakt-smeuige-kaneelbroodjes

Smelt ondertussen in een pannetje de boter. In een andere pan verhit je de melk tot ongeveer 40 graden. Gebruik hiervoor je keukenthermometer. De melk voelt lauw aan, hierdoor zal het gist gaan werken. Doe de gesmolten boter en de melk bij de droge ingrediënten in de mengkom. Meng het goed door elkaar. Doe daarna de eieren erbij. Meng het 8 minuten lang op lage snelheid. Haal het deeg eruit en leg het voorzichtig in een schone kom.

https://meervanmir.eu/suus-bakt-smeuige-kaneelbroodjes

Dek de kom af met vershoudfolie en laat het deeg een uur rijzen. Na een uur ziet het deeg er zo uit:

https://meervanmir.eu/suus-bakt-smeuige-kaneelbroodjes

Strooi wat bloem op het aanrecht en rol het deeg uit tot een redelijk vierkante plak van ongeveer 40×50 cm. Smeer het helemaal in met een behoorlijke laag roomboter. Meng in een apart kommetje de basterdsuiker en kaneel, en strooi dit over de met boter ingesmeerde plak deeg.

Rol het deeg naar boven op, en snijdt er 12 plakken uit.

Leg een vel bakpapier in de ovenschaal, en plaats de kaneelrolletjes op de gesneden kant op het bakpapier. Dek de ovenschaal af met vershoudfolie en laat het deeg een half uur rijzen. Ondertussen verwarm je de oven voor op 200 graden.

https://meervanmir.eu/suus-bakt-smeuige-kaneelbroodjes

De kaneelbroodjes kunnen nu in de oven voor ongeveer 15 minuten, tot de broodjes goudbruin gekleurd zijn. Ondertussen maak je de roomkaascreme. Mix de roomkaas, roomboter, poedersuiker, vanille extract en zout tot het een glad geheel is. Zodra de broodjes uit de oven komen smeer je ze gelijk in met de roomkaas. De overige roomkaas kun je altijd nog toevoegen zodra je de kaneelbroodjes gaat eten 😉 Eet smakelijk!

https://meervanmir.eu/suus-bakt-smeuige-kaneelbroodjes