De vakantie komt eraan! De kerstvakantie lijkt nog maar net geweest. Het is altijd zo’n fijne periode. Een van mijn collega’s vroeg toen of ik iets lekkers voor haar kon bakken voor de Kerst. Vorig jaar had ik ook deze kransjes voor haar gemaakt en die waren erg in de smaak gevallen! Dus de keuze was snel gemaakt. En dit is ook een ideaal koekje om samen met je kind(eren) te bakken. Schuimkransjes maken is niet moeilijk. je hebt er weinig ingrediënten voor nodig en ze smaken heerlijk! Als je het leuk vindt, kan je ze ook nog in de paastakken hangen dit jaar 😊

Ingrediënten voor ongeveer 40 schuimkransjes

  • 150 gram eiwit
  • 450 gram suiker
  • Eventueel kleurpoeder of versiering

Verwarm de oven op 130 graden. Doe de eiwitten en de suiker bij elkaar in een kom en laat het au-bain-marie verwarmen tot ongeveer 45 graden. 

Doe het daarna in een kom voor een mixer en laat de mixer draaien. Het eiwitmengsel moet mooi wit en glanzend worden. Als je ziet dat het voldoende stijf is, dan is het klaar. Als je de kom omdraait en het mengsel blijft erin zitten dan is het stijf genoeg 😉

schuimkransjes

Je kan van dit mengsel al mooie witte kransjes maken, maar wil je liever een kleurtje, dan voeg je een beetje kleurpoeder toe. Ik heb het mengsel in 3 delen verdeeld, zodat ik witte, gele en rode kransjes kon maken. Roer het kleurpoeder voorzichtig door het eiwitmengsel met een spatel. 

Lees ook: Lieke bakt een rabarbertaart

schuimkransjes

Ik heb twee verschillende soorten kransjes gemaakt, 1 met een kartel spuitmondje en 1 met een rond spuitmondje. De gekleurde zijn met een kartelspuitmondje gemaakt. Hiervoor maak je gewoon een rondje met een spuitzak.

schuimkransjes

Voor de witte gebruik je een rond spuitmondje en spuit je steeds een klein toefje naast elkaar, totdat je een mooi rondje hebt. 

Als je wil kan je ook nog versiersels toevoegen. Ik heb wat parels en hageltjes toegevoegd. Die strooi je erop voordat de kransjes de oven in gaan. Je zou ze ook bijvoorbeeld met gesmolten chocolade kunnen versieren. Maar dat moet je dan doen als ze gebakken zijn. Net wat je leuk en lekker vindt. Schuimkransjes maken is dus echt heel simpel!

Bak de kransjes 20 minuten in de oven. Even laten afkoelen en smullen maar!

schuimkransjes maken

Geniet ervan en hele fijne feestdagen!