Jawel hoor, de tijd van de cito’s is weer aangebroken. En het begrijpend lezen staat uiteraard ook weer op het menu. Laat dat nou ook een dingetje zijn wat voor heel veel kinderen als lastig wordt ervaren. Het was overigens vroeger ook mijn minst geslaagde onderdeel. Maar ja, toen hing er nog niet zo’n zwaar gewicht aan. Tegenwoordig wordt je kind “afgerekend” op rekenen en begrijpelijk lezen. Daar bedoel ik mee dat die twee vakken op de basisschool bepalend zijn voor het schooladvies dat gegeven wordt in groep 8. Dan kan je zoon of dochter nog zo goed scoren op natuurwetenschappen en topografie, als één van de twee van voornoemde vakken niet goed gaat, zal het schooladvies nimmer vwo zijn. Behoorlijk ruk dus.

Het leesniveau van Nederlandse tieners is gedaald in de afgelopen 5 jaar.Nederland scoort steeds slechter op taalvaardigheid en wiskunde. De resultaten van het zogenaamde Pisa-onderzoek laten zien dat Nederlandse tieners ook slechter lezen vergeleken andere Europese landen

Pit baarn

Volgens de scholen komt de achteruitgang van de ontwikkeling doordat er steeds minder gelezen wordt door kinderen. Dat geloof ik ook wel. Met al die moderne technische snufjes en spelletjes heeft een gemiddeld kind minder zin om eens lekker een boek te pakken. Ik ben overigens wel van mening dat hier nog altijd een rol voor de ouders ook is weggelegd. Als je kind niet zelf een boek oppakt, dan moet je ergens hem of haar stimuleren. Zo moeten mijn kinderen eerst wat gelezen hebben voordat ze schermtijd krijgen. En geloof me, daar zijn ze niet altijd blij mee.

Welke boeken bied je aan?

Als ik zie wat er tegenwoordig uitgebracht wordt aan kinderboeken, snap ik steeds beter waarom begrijpelijk lezen een struikelblok kan zijn. Soms lijken de verhalen meer op cartoons dan op literatuur. Als ouder wil je natuurlijk liever dat er wat aan de verbeelding over gelaten wordt. Toch is het soms goed om ook gewoon het andere soort boeken te accepteren. Ik zie het vooral als een opstapje. naar het echte werk en een manier om leesplezier aan te wakkeren. Zo ben ik ooit begonnen met het aanbieden van de avonturen van “Scheetman” aan mijn tweede dochter. Ze vond de boeken zo leuk, dat ze deze meerdere keren heeft gelezen én haar boekpresentatie over gehouden heeft. Je begrijpt dus ook wel dat ik een heel blij meisje had toen ik haar vertelde dat er twee nieuwe delen van deze superheld zijn uitgekomen.

De Scheetman lost het op! boeken

Mocht je de beste man nog niet kennen, dan hierbij even een snelle kleine samenvatting. Scheetman is een superheld met hele bijzondere krachten. Met zijn scheten gaat hij namelijk de schurken te lijf. En dan niet je standaard doorsnee boeven. Nee, je moet denken aan exemplaren zoals het oorsmeermonster. Hilarisch toch? En nu zijn er twee nieuwe delen uit over deze superheld.

Scheetman lost het op! Super-scheetnado

Dokter Stof maakt de stad onveilig met beschimmelde kruimels, teennagels en stinksokken. Willem trekt zijn Scheetman-pak aan en laat zijn walgelijke knalscheten los op dokter Stof… maar daar wordt de schurk alleen maar sterker van! Heeft Scheetman nog een trucje achter de kont om dokter Stof te verslaan?

Scheetman lost het op! De grote kotsboel

Als Sprankelstad wordt aangevallen door een gemene kotsmachine gaat onze smerige superheld de strijd aan. Met zijn prachtkont en zijn stinkende bilblazers doet hij er alles aan om de Schoonste Stad ter Wereld te redden!

Fan

Als je zoon of dochter van Kapitein Onderbroek of Dogman houdt, dan zijn de Scheetman boeken ook zeker een aanrader. Ja, er staan aardig wat plaatsjes in, maar lezen is lezen toch? En wat is er nou niet leuk aan het lezen over windjes, scheten en dat soort gassen? Dat vind je niet zo snel in een goed literatuur boek. Soms moet een kind ook gewoon een kind zijn en over scheten kunnen lezen. Hier in huis is het een hit en doen ze Scheetman het liefste na. Kortom, tip van flip!