Verhalen vertellen, het klinkt zo simpel. Voorlezen, uit een boek aan de kinderen, dat doen de meeste van ons waarschijnlijk wel. Sommigen verzinnen tijdens het voorlezen nog een extra detail hier en daar of lezen expres iets verkeerd voor als het boekje voor de zoveelste keer wordt gekozen (wij worden overigens altijd gecorrigeerd als we dat doen). Onze kinderen meestal de echt volledig zelf verzonnen verhalen wel weer waarderen. Het spel Rory’s Story Cubes Classic van Zygomatic zou hier perfect op aansluiten. Ik besloot het met mijn oudste van zeven zelf te ondervinden.

De creativiteit met Rory’s Story Cubes

Mijn zoon zag het wel zitten om het spel Rory’s Story Cubes Classic van Zygomatic met mij te proberen. Na een korte uitleg, was hij helemaal enthousiast en mocht hij als eerste de negen dobbelstenen gooien. Het concept van het spel is dat je aan de hand van afbeeldingen die je met de dobbelsteen gooit, een samenhangend verhaal verzint. Het vraagt dus wat van de creativiteit van de spelers. Dat en kracht om “goed te ouwehoeren”. Ik wilde wel eens horen of mijn zoon een goed verhaal zou kunnen vertellen aan de hand van de afbeeldingen en zonder enige voorbereiding.

Het eerste verhaal

Luka begon enthousiast te vertellen dat een vis een monster tegenkwam en ze samen een piramide gingen beklimmen. Het was een kort en bondig stukje van een paar zinnen, waar alle plaatjes erbij werden gehaald. Met pret oogjes keek hij mij aan, hij vond dit duidelijk wel wat. Er zat totaal geen lijn in, toch had hij alle plaatjes soort van in een verhaaltje kunnen proppen. Dat was op dat moment al meer dan genoeg om dat hersenpannetje te zien ratelen. En zijn trotse moment wilde ik hem uiteraard ook niet ontnemen.

Rory’s Story Cubes Classic van Zygomatic
Rory’s Story Cubes Classic van Zygomatic

Toen mocht ik…

Nu mocht ik, even schudden en gooien maar. Ik begon nog netjes met ‘Er was eens..’ 

‘.. een schaap die een boek aan het lezen was. Daarin stond beschreven over een schat, die verborgen was in een piramide aan de andere kant van de wereld. Eenmaal aangekomen bij de piramide, ging het schaap met hulp van een vergrootglas op zoek naar de sleutel om in de piramide te komen. De tijd begon te dringen want het werd al donker. Eenmaal de sleutel gevonden, kon het schaap de piramide betreden. Het schaap vond tevens een wandelstok, die hem hielp door de donkere gangen. In het diepste van de piramide had hij gelukkig de schat gevonden: een stralende bloem – jammie!’

Lastiger dan je denkt, maar wel leuk

Oei, zomaar een vertelsel uit je mouw schudden met een goed begin, middenstuk en interessant einde is toch lastiger dan het lijkt. Gelukkig had mijn mede-verhalenverteller niet veel nodig en gooide de dobbelstenen voor het volgende avontuur. Hij ordende dit keer de stenen een beetje en begon zijn verhaal nu ook met ‘Er was eens..’. Hij vindt dit een enorm leuk spelletje! De jongste (4) zit nu al graag op de praatstoel en zal Rory’s Story Cubes geheid fantastisch gaan vinden! Ik kijk nu al uit naar zijn verhalen.

Het smaakt naar meer

Ik ben zelf ook enorm geïntrigeerd. Heb nu al de behoefte om een betere verhaallijn te maken. Er zijn vast wel tips online te vinden om een boeiend verhaal samen te stellen. Die zal ik dan delen met mijn kinderen. Ik heb me altijd namelijk al verwonderd hoe sommigen uit het niets een goed samenhangend epistel kunnen vertellen. Een kunst op zichzelf als je het mij vraagt. Door het spelen van Rory’s Story Cubes Classic van Zygomatic word je daar vast steeds beter in. Wat ook wel fijn is, is dat het spel an sich lekker compact is en dat je het dus makkelijk mee neemt. Wie weet wat we allemaal gaan beleven de komende tijd!

Fan van spelletjes? Lees nog meer reviews!