Toen Sanne ongeveer 22 maanden was zijn we op aanraden van het consultatiebureau bij een kinderfysiotherapeut langs geweest. Ons meisje liep namelijk nog niet los. Om er zeker van te zijn dat er niets ernstigs was hebben we toentertijd de afspraak gemaakt. De fysiotherapeut liet ons weten dat Sanne hypermobiel zou zijn en ze daarom wat meer moeite zou hebben met lopen. Alles zou vanzelf goed komen volgens haar. Twee weken voor haar tweede verjaardag stond Sanne op en liep ineens zonder enige aarzeling. Vervolgens kreeg ze de smaak te pakken en heeft ze wekenlang alleen maar willen lopen.

Inmiddels zijn we ruim een jaar later en is er niet veel veranderd sindsdien. Sanne kan goed lopen, maar dat is het ook eigenlijk wel. Als ze gaat rennen komt ze niet los van de grond. Hetzelfde geldt voor springen en het traplopen. Wat Sanne bijvoorbeeld ook niet kan is opstaan vanuit hurkstand zonder haar handjes te gebruiken. Als we haar leeftijdsgenootjes zien lijkt het alsof ze qua grove motoriek toch wat achter loopt. Zekerheidshalve besloten we daarom weer een bezoekje te brengen aan de kinderfysiotherapeut. Gewoon om uit te sluiten, dat er iets anders aan de hand zou kunnen zijn.

Om een goed beeld te krijgen van haar lichamelijke ontwikkeling moest Sanne allerlei oefeningen uitvoeren. Dochterlief had echter de ballen ontdekt en wilde veel liever daarmee spelen. Wat doe je dan als fysiotherapeut? Gewoon de ballen onderdeel van de oefeningen maken! Waar Sanne onmiskenbaar te kennen had gegeven niet te zullen meewerken, was ze binnen de kortste keren overstag gegaan. Uiteindelijk had de fysio daardoor alle informatie, die ze nodig had zonder dat het een groot peuterdrama was geworden of dat ze haar ongeduld was verloren. Het kan dus wel gewoon met een peuter, maar het gaat om de manier hoe je het aanpakt!

Enfin, er is dus niets mis met de ontwikkeling van Sanne. Ze mist alleen wat kracht in haar beentjes. Dit kunnen we stimuleren door oefeningen te doen zoals we eigenlijk altijd al deden. Voor nu is er geen reden om terug te komen. Wel krijgt ze een check-up in december om te zien of ze progressie heeft gemaakt. Zo ja, dan zijn we klaar. Zo nee, dan kan er alsnog fysiotherapie gestart worden. Geen zorgen wat ons betreft.