Het was weer eens tijd voor een datenight met manlief en ik had het al helemaal gepland. Sinds een jaar of zo hebben we een nieuwe bioscoop op 2.3 kilometer afstand van ons huis. En het is niet zomaar een bioscoop! Nee, deze Pathé heeft zalen met alleen maar relaxstoelen. Bioscoopstoelen waarin je je niet opgevouwen voelt zitten. Sterker nog, je kan deze verstellen zodat je gewoon languit liggend naar de film kan kijken. Ook zit er een plateau zodat je een tafeltje voor je kan maken voor je popcorn en drankje. En als iemand in dezelfde rij wil zitten, hoef je niet op te staan om hem of haar te laten passeren. Zoveel beenruimte is er! Echt een super fijne bioscoop dus! Enfin, wij hadden dus bedacht voor datenight om een hapje te gaan eten en daarna naar de nieuwe “The Marvels” te gaan, de nieuwe Disney creatie.

Het verhaal van “the Marvels”

Marvel Studios’ The Marvels heeft Carol Danvers (aka Captain Marvel) wraak genomen op de Supreme Intalligence en haar identiteit teruggevorderd van de tirannieke Kree. Door onvoorziene omstandigheden moet Carol de last dragen van een gedestabiliseerd universum. Wanneer haar taken haar naar een merkwaardig wormgat sturen dat gelinkt is aan een Kree-revolutionair, raken haar krachten verstrengeld met die van Jersey City-superfan Kamala Khan (Ms. Marvel) en Carols nichtje Captain Monica Rambeau, die momenteel werkzaam is als S.A.B.E.R. astronaut. Dit onwaarschijnlijke trio moet leren samenwerken om het universum te redden als ‘The Marvels’.

In een notendop zou dit het verhaal zijn. Drie superkrachten die bij elkaar komen om werelden te redden van de Surpremor, die alle bronnen probeert af te tappen om haar eigen wereld te redden. Een wereld, die aan het sterven is door onze eigen superheld Captain Marvel. Haar verhaal gaat eigenlijk verder sinds de vorige film, dus daar mis je niets in. Wij waren eigenlijk meer verrast door de twee nieuwe superhelden: Ms. Marvel en Captain Monica Rambeau. Waar kwamen zij ineens vandaan?

De oorsprong van de twee andere helden

Kalama Khan blijkt al een serie op Disney + te hebben met als naam Ms. Marvel. Het is slechts één seizoen, dus qua voorbereiding voor “the Marvels” ben je er snel doorheen. Je kan het ook wel zonder zien, maar dan heb je wel even een huh-momentje. Captain Monica Rambeau was mij totaal onbekend. In de film heeft ze geen nickname zoals de andere twee. Wel kon ik achterhalen dat zij in de X-men beter bekend is als Photon. Blijkbaar was hier iets van een kruisbestuiving gebeurd? In de serie Wandavision kan je zien hoe zij haar krachten krijgt. Er wordt heel even naar verwezen tijdens “the Marvels” maar echt verder wordt het niet uitgelicht.

(L-R): Brie Larson as Captain Marvel/Carol Danvers and Iman Vellani as Ms. Marvel/Kamala Khan in Marvel Studios’ THE MARVELS. Photo by Laura Radford. © 2023 MARVEL.

Het vervolg

Terug naar het verhaal. De surpremor tapt dus de bronnen af van andere werelden om haar eigen wereld te redden. Dat ze daarbij wat genocide verricht, interesseert haar weinig. Zolang het maar gaat om mensen die captain Marvel nauw aan het hart liggen. Alles draait natuurlijk allemaal om wraak. Ze manipuleert de jump poorten haar armband en hamer en maakt zo een verbinding tussen twee werelden waarbij de ene de andere wereld leeg zuigt. Tot aan stervens toe. De drie superhelden moeten samenwerken om haar tegen te houden, wat best lastig lijkt te zijn. Ze namelijk zo met elkaar verbonden dat ze van plek wisselen zodra ze hun superkracht gebruiken. Dit leverde in het begin hilarische momenten op. Natuurlijk moeten ze daar mee om leren gaan om het kwaad te overwinnen.

Onze ongezouten mening

Ik had mij erg verheugd op een nieuwe Marvel film, maar verliet toch ietwat teleurgesteld de bioscoop. We hebben zeker hard gelachen tijdens de film en qua muziek keuze krijgen ze een absolute 10, maar ik vroeg mij verder af of we de film nou serieus moesten nemen of dat het in het geheel een knipoog was. Een klein voorbeeld: op een gegeven moment willen ze een andere wereld behoeden van de surpremor en ze dus waarschuwen. Op deze wereld kunnen ze niet praten en alleen maar zingen. Ik was al een beetje verbaasd over het hele gebeuren tot Captain Marvel begon te zingen. Vanaf dat moment heb ik de gehele film niet meer als serieus kunnen beschouwen. Op zich niet erg, maar niet het doel denk ik dat Disney voor ogen had. Dat maakte de kattenscène helemaal hilarisch.

Flerkittens in Marvel Studios’ THE MARVELS. Photo courtesy of Marvel Studios. © 2023 MARVEL.

Verder was voor mij de introductie van Kamala Khan wel echt een hoogtepunt. Wat heerlijk om eens een superheld in een film te hebben, die niet maatje 34 draagt. Een echte vrouw met rondingen dus. Nou ja, tiener in dit geval. Wel jammer dat ze in haar superheldenkostuum wat minder van die rondingen had (corsetje waarschijnlijk), maar verder heerlijk verfrissend van Disney om eens een echte verschijning op het doek te hebben. Is eens wat anders dan al die magere tienersterretjes van tegenwoordig. Daarnaast was ze oprecht ook grappig in de film. Mijn inziens maakte zij “the Mavels” enigszins de moeite waard om te bekijken.

Wel of niet?

De grote vraag is dus of ik deze film zou aanraden aan anderen. Ik weet het echt niet. Als je gewoon even lekker een avondje bios wil en niet teveel wil nadenken (na een halve fles wijn), dan is dit een prima film. Zolang je er maar niet teveel van verwacht. De special effects van een bioscoop hebben zeker een positieve bijdrage aan het kijkplezier van zo’n film. Mijn tip is wel om eerst de oorsprong van de andere twee superhelden te bekijken om huh-momenten te voorkomen. Noodzakelijk is het niet, maar het voelde in het begin alsof we iets gemist hadden. En aangezien het verhaal best snel van start gaat, voelt het alsof je gelijk achterloopt. Verder waren de grappen echt wel om hardop te lachen. Net zoals de vechtscènes entertaining waren. Dus als je niet een super sterk verhaal wil, dan is “the Marvels” een vermakelijke film.