Als zelfbenoemde melkkoe ben ik uiteraard wel hartstikke trots er op, dat ik al voor de vierde keer borstvoeding kan geven. Ik weet dat het niet voor iedereen vanzelfsprekend is en dat het soms flink aanpoten is. Ook ik heb er soms totaal geen zin meer in en dat zijn met name deze momenten.

Het melkbad

Het is hartstikke fijn als je baby eindelijk doorslaapt, en jij dus ook, maar het heeft zeker ook een nadeel. De nachtelijke voeding wordt namelijk niet afgenomen. Als je een beetje een goede productie hebt zoals ik, kunnen je borsten de druk op een gegeven moment niet meer aan en komt de melk er alsnog uit. En dan word je dus wakker op een natte plek. Dit gebeurt overigens ook als je met een kind aan de borst in slaap valt. De baby blijft gewoon doorsabbelen en uiteindelijk ontwaken jullie beiden in melk.

De melkpads

In het kader van lekkages zijn er ook nog de schijfjes die je in je bh doet. Ik noem ze mijn melkpads, maar officieel heten ze zoogcompressen. Er zijn vrouwen die zonder kunnen, maar ik dus echt niet. Alhoewel ik ze vaak genoeg vergeet. Zo ben ik al meerdere malen met die dingen in mijn bikini in het water gesprongen. Ik kon ze of daarna uitwringen of zag ze voorbij drijven in het zwembad. Ook vergat ik ze wel eens in te doen. Bij de eerste beste toeschietreflex had ik vervolgens zo’n prachtige natte plek op mijn shirt. Heel sexy…not.

nadelen borstvoeding

De voedingbh’s

Als je borstvoeding geeft zijn de reguliere bh’s niet meer zo praktisch. Je wil met een simpele handeling de tepel tevoorschijn kunnen toveren voor je baby. Daarnaast zitten je eigen bh’s waarschijnlijk ook niet zo lekker meer, want meestal zijn je borsten wat groter dan normaal. Op zich zijn die voedingsdingen best prima. Ik zelf gebruik ook wel eens een sporttopje, dat werkt net zo goed. Je moet er alleen wel voldoende van in huis hebben. Want als je baby even iets teveel binnen krijgt of geen zin heeft, heb je gegarandeerd daarna een nat bovenstuk. Soms probeer ik het te voorkomen door er een hydrofiel onder te doen, maar helaas werkt dat niet altijd. Daarnaast zou ik ook graag weer eens zonder bh willen slapen.

De speen

De hoofdfunctie van de borsten is toch gewoon de melkproductie voor de baby. De kleine zelf denkt daar nog wel eens anders over. Natuurlijk is het super handig dat ik met mijn melkunits te allen tijde voeden en troosten kan, maar ik ben geen speen! Soms valt ze in slaap aan de borst en moet ik met mijn vinger haar mondje van de tepel loswrikken. Ik noem dat “de baby ontkoppelen”. Vaak is ze het er niet mee eens en zie ik haar mondje open gaan, weer op zoek naar haar natuurlijke speen. Al sabbelend vervolgt ze dan haar droom. Heel schattig uiteraard, maar funest voor je tepel. Alsof ze de huid eraf sabbelt! Elke keer dat je daarna aanlegt voel je de gevoelige kapot gezogen huid gloeien.

De nieuwsgierige baby

In deze fase zitten we nu. De baby heeft de wereld om haar heen ontdekt en verzint de vreemdste momenten om deze te bewonderen. Ze kijkt halsreikend over haar speelgoed heen naar wat er zich daar achter af speelt. Ook wordt elk geluid of beweging gevolgd. Super leuk dat ze nieuwsgierig is, maar niet tijdens het voeden! Het is al vervelend als ze loskoppelt en de melk alle kanten op spuit. Maar nog erger is als ze vast blijft bijten en haar hoofd naar het geluid toe draait. Ik heb werkelijk nog nooit mijn tepel zo zien uitrekken als de laatste weken. Het is een ongelooflijk flexibele huid blijkbaar, maar ik kan je vertellen dat het niet heel fijn aanvoelt.

Genoeg om te klagen dus. Maar ik weet nu al dat ik het toch ook echt gewoon weer ga missen als het over is. Moeder zijn en hormonen zijn wat dat betreft een groot mysterie.