De miskraam en hoe dan nu verder?

Inmiddels is het alweer drie dagen geleden dat de gynaecoloog ons het slechte nieuws gaf, dat de kleine mini in mijn buik geen kloppend hartje meer had. Drie dagen geleden dat ons wereldje even instortte en we intens verdriet voelden. Gelukkig gaat het geestelijk alweer stukken beter en kan ik het allemaal redelijk relativeren. Ik zal een andere keer vertellen hoe dat is gekomen. Vandaag gaat het over het leed dat mysoprostol, ook wel bekend als cytotec, heet.

Aangezien mijn lichaam nog niet door had, dat de mini overleden was had ik volgens de gynaecoloog de volgende drie opties:
1. de miskraam afwachten
2. pillen inbrengen om de bevalling op te wekken
3. onder narcose het laten weghalen (de curettage)
Optie één was voor mij eigenlijk geen optie. Ik zag het niet voor me om nog te moeten wachten, hetgeen best weken kon duren. Eerlijk gezegd had het mijn voorkeur om gelijk de curettage in te plannen. Wat mij tegen heeft gehouden zijn de risico’s die het met zich mee brengt. Bij elke curettage heb je namelijk meer kans op het syndroom van Asherman.  Dit als het baarmoederslijmvlies beschadigt en er verklevingen ontstaan. Er is dan sprake van littekenweefsel in de baarmoeder, waarbij de wanden van de baarmoeder aan elkaar verkleefd zitten. Dit heeft als gevolg dat het moeilijker zal zijn om zwanger te worden, zorgen voor een miskraam of een vastzittende placenta. Met elke curettage verhoog je de kans op dit syndroom. Aangezien ik er al twee achter de rug heb besloot ik om dus eerst de pillen te proberen.

Ik kreeg vier stuks mee om die avond in te brengen. Kort daarna ben ik in diepe slaap gevallen waarna ik om vier uur in de nacht wakker werd van flinke krampen. Mooi, dacht ik, de boel komt op gang. Ik heb namelijk eerder de pillen gehad en toen gebeurde er helemaal niets. Ik had nu dus goede hoop op een schone baarmoeder. Helaas dacht de gynaecoloog er anders over toen ik vertelde over wat ik was verloren. Nee, het was nog lang niet voldoende. Ik mocht dus gisteren naar de verloskamers om een nieuwe set pillen te halen. Dat was erg confronterend en ik heb daar toch wel weer wat traantjes gelaten. Het verwerkingsproces is dus nog steeds in volle gang. Gisteravond heb ik de tweede reeks pillen ingebracht op hoop van zegen. Morgen zal de gynaecoloog mij vertellen of mijn baarmoeder schoon is, maar ik denk dat ik komende week alsnog een curettage moet ondergaan. Ik zal je de details besparen, maar laat ik het zo zeggen; er is te weinig uit mij gekomen.

Als de gynaecoloog dit morgen inderdaad bevestigt, heb ik dus bij twee miskramen mysoprosol gekregen zonder dat het her gewenste effect had. Toch zal ik bij een volgende keer (laten we hopen dat er geen volgende keer meer zal zijn) het weer eerst opnieuw met de pillen proberen. Ik raad ook iedere vrouw aan eerst deze weg te bewandelen en niet gelijk een curettage te willen in verband met de daarbij horende risico’s. Hoewel het dan wel zwaar piep is als de pillen niet werken en je alsnog onder het mes moet. Eerst morgen maar afwachten. Wordt vervolgd dus…..

10 thoughts on “De miskraam en hoe dan nu verder?

 • Jeetje heftig zeg, ik dacht persoonlijk altijd dat het zo los zou laten, maar dat is dus niet zo… Hopen dat alles schoon is en dat je niet alsnog onder het mes moet… Liefs

 • Heftig. Het blijft een moeilijk keuze. Zelf heb ik 5 weken gewacht. En in de laatste week heb ik pillen mee naar huis gekregen om mijzelf een deadline te stellen. Als het niet na twee dagen op gang gekomen was, zou ik die pillen inbrengen. Uiteindelijk heb ik die pillen nooit nodig gehad. Alsof ik het los kon laten, gebeurde het diezelfde middag nog. knap dat je er zo openhartig over kunt schrijven. Heel veel sterkte

 • Ik heb een curretage gekregen, ik wist zelf niet eens van die risico’s, ik heb ook geen andere opties gekregen. Maar die curretage was onder narcose, ik denk dat het geestelijk extreem zwaar moet zijn om echt te moeten bevallen van een sterretje. Heel erg confronterend ook, de pijn van de bevalling en toch met lege handen overblijven. Ik wens je in ieder geval heel veel sterkte toe. Neem je tijd om dit een plaatsje te geven. Ik wens jullie zo snel mogelijk een wolk van een baby toe en mooie herinneringen om te koesteren. Knuffel

  Ik vond je blog via de facebookgroep Bloggende mama’s. Ik ben zelf nog maar 3 weken geleden begonnen met bloggen, dus ik ben nog volop zoekende over hoe of wat, ik heb heel veel verschillende interesses, maar ik denk dat mijn blog toch ook een echte mama blog zal worden. Knuffel en veel sterkte x

 • Poeh heftig allemaal 🙁
  Ik heb zelf bij mijn eerste zwangerschap gehad dat het kindje al 1.5 week niet meer leefde (hartje was gestopt met 8 weken ) en ik kreeg toen geen keuze (was wel in 2009 dus misschien was het toen anders ?) Bij mij werd het een curettage en als het anders kon had ik dat waarschijnlijk ook gedaan want een ingreep van 15 minuten heeft bij mij 1.5 uur geduurd door extreem bloed verlies en 4 dagen later kon ik nog een keer met spoed op zondag omdat er nog restweefsel zat wat ging ontsteken….

  Ik wil jou heel veel sterkte wensen en ik duim voor je dat het nu leeg is al klinkt dat natuurlijk wel heel naar 🙁

 • simpel, met een snufje liefde says:

  Heftig! Ik heb nooit pillen hoeven te gebruiken omdat het altijd vanzelf op gang kwam. Hopelijk blijft een curettage je bespaard want inderdaad het brengt weer een risico met zich mee. En dat risico wil je liever niet. Ik wens je veel sterkte en hopelijk toch goed nieuws en een schone baarmoeder.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.