Wel of niet limonades verbieden op scholen?

Het bericht van gisteren zal je vast niet ontgaan zijn. Het Voedingscentrum wil dat basisscholen limonade verbieden tijdens schooluren. Enkel het drinken van water en melk zou toegestaan mogen worden. Ik weet niet hoe het bij jou is overgekomen, maar ik kreeg er gemengde gevoelens bij.

Aan de ene kant vind ik het een super goed initiatief. Obesitas onder jonge kinderen neemt de laatste jaren steeds meer toe, dus het op een bepaalde manier tegen houden begrijp ik wel. Op de lange termijn is iedereen erbij gebaat. Niet alleen de mensen die te zwaar zullen zijn, maar ook de gezondheidszorg zou er bij gebaat zijn. Overgewicht is een ernstig probleem wat een hoop “falen” van onderdelen van het lichaam veroorzaakt.

Aan de andere kant vind ik het voorstel ronduit belachelijk. Ik bepaal zelf wel wat mijn kinderen mogen drinken! Ze krijgen bij ons eigenlijk bijna nooit een pakje drinken. Zelfs de vruchtsapjes, die we soms geven, worden flink aangelengd met water. Als kind was het voor mij precies hetzelfde. Als we dan een keer op school moesten overblijven was het daarom een extra feestje als we een pakje drinken meekregen. En dit zou dan niet meer mogen? Nogmaals, ik erken het probleem van obesitas, maar dit is toch een verantwoordelijkheid dat hoort te liggen bij de de ouders van een kind? Met dit voorstel wordt er wederom een taak van een ouder weggenomen. Dan kan je lekker je kind thuis vol stoppen, want op school is het toch gezond bezig. Laat het opvoeden maar aan anderen over. Ik neem aan dat er dan eens goed gekeken wordt naar het broodbeleg van de kinderen? Hagelslag, pindakaas, jam, appelstroop en zelfs vleeswaren lijken mij ook een bron van suikers. Laten we vooral het wit brood niet vergeten. Schandelijk dat kinderen dat mogen eten!

Ik weet dus nog niet zo goed wat ik van dit voorstel van het voedingscentrum vind. Ik neig toch ernaar dat ouders eerst zelf eens moeten opletten wat hun kind binnen krijgt. Zij kunnen toch ook de suikers beperken? En misschien eens wat meer beweging? Ach, het is nog maar een voorstel. Ik ben wel zeer benieuwd hoe jij erover denkt. Laat het me weten!

5 thoughts on “Wel of niet limonades verbieden op scholen?

  • Het goede hiervan vind ik dat er discussie komt. Want het is natuurlijk allemaal ongezonde fabrieksrommel die niet heel goed voor je is. Wij kregen vroeger vooral water en roosvicee en in het weekend kregen we een blikje fris. Veel kinderen krijgen nu elke dag frisdrank. Maar ik vind dat ouders dat zelf moeten beslissen. Hetzelfde geldt voor snoep, ongezond beleg etc. Wees bewust, maar maak je eigen beslissingen voor je eigen gezin. Dat hoeft de overheid etc. niet voor je te bepalen.

  • Precies hetzelfde. Eerst maar eens beginnen met het stoppen van suiker in voedsel stoppen zoals vleeswaren. Dan kan ik de kinderen weer eens wat anders meegeven dan komkommer en water naar school. Nee dat laatste is een grapje natuurlijk.

  • Ik vind het wel echt heel ver gaan. Vroeger dronk ik niet anders dan limonade uit een pakje of een blikje fris en ik werd er ook echt niet dik van. Dat obesitas de laatste jaren een probleem is, komt denk ik eerder doordat kinderen tegenwoordig nog maar weinig buiten komen door de IPad en overal met de auto naar toegebracht worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.