Het bericht van gisteren zal je vast niet ontgaan zijn. Het Voedingscentrum wil dat basisscholen limonade verbieden tijdens schooluren. Enkel het drinken van water en melk zou toegestaan mogen worden. Ik weet niet hoe het bij jou is overgekomen, maar ik kreeg er gemengde gevoelens bij.

Aan de ene kant vind ik het een super goed initiatief. Obesitas onder jonge kinderen neemt de laatste jaren steeds meer toe, dus het op een bepaalde manier tegen houden begrijp ik wel. Op de lange termijn is iedereen erbij gebaat. Niet alleen de mensen die te zwaar zullen zijn, maar ook de gezondheidszorg zou er bij gebaat zijn. Overgewicht is een ernstig probleem wat een hoop “falen” van onderdelen van het lichaam veroorzaakt.

Aan de andere kant vind ik het voorstel ronduit belachelijk. Ik bepaal zelf wel wat mijn kinderen mogen drinken! Ze krijgen bij ons eigenlijk bijna nooit een pakje drinken. Zelfs de vruchtsapjes, die we soms geven, worden flink aangelengd met water. Als kind was het voor mij precies hetzelfde. Als we dan een keer op school moesten overblijven was het daarom een extra feestje als we een pakje drinken meekregen. En dit zou dan niet meer mogen? Nogmaals, ik erken het probleem van obesitas, maar dit is toch een verantwoordelijkheid dat hoort te liggen bij de de ouders van een kind? Met dit voorstel wordt er wederom een taak van een ouder weggenomen. Dan kan je lekker je kind thuis vol stoppen, want op school is het toch gezond bezig. Laat het opvoeden maar aan anderen over. Ik neem aan dat er dan eens goed gekeken wordt naar het broodbeleg van de kinderen? Hagelslag, pindakaas, jam, appelstroop en zelfs vleeswaren lijken mij ook een bron van suikers. Laten we vooral het wit brood niet vergeten. Schandelijk dat kinderen dat mogen eten!

Ik weet dus nog niet zo goed wat ik van dit voorstel van het voedingscentrum vind. Ik neig toch ernaar dat ouders eerst zelf eens moeten opletten wat hun kind binnen krijgt. Zij kunnen toch ook de suikers beperken? En misschien eens wat meer beweging? Ach, het is nog maar een voorstel. Ik ben wel zeer benieuwd hoe jij erover denkt. Laat het me weten!