Verhalen van een werkende moeder
TOP
Gastblog Oma, Gastbloggers

“Gastblog oma: geen energie meer”

‘Mam,’ zeiden mijn kinderen vlak voor kerstmis streng, ‘je hoest al een hele poos. Wordt het niet langzaamaan tijd dat je naar de huisarts gaat?’ Natuurlijk was ik het stiekem met hen eens, het dubbelsymfonie orkest in mijn longen begon steeds heftiger vormen aan te nemen en hield me voortdurend uit mijn slaap. Maar ik had helemaal geen zin om een afspraak te maken. Een huisarts zou je eigenlijk jaarlijks moeten vertellen dat je PRACHTIG bent, honderd procent GEZOND en SUPERFIT voor je leeftijd en ga vooral zo door. En niet dat gezeur van je-bent-te-zwaar-en-je-cholesterol-is-te-hoog-en-je-moet-dit-en-dat… Maar toen mijn stem ten slotte ook verdwenen was en ik plotseling koorts kreeg, besloot ik toch maar eens me te laten onderzoeken. En ja hoor: longontsteking. Hup, aan de antibiotica. Misschien toch een beetje te lang gewacht, dacht ik beschaamd. Mijn echtgenoot stond op het punt om alles af te blazen, veel te druk allemaal, maar dat liet ik me mooi niet door mijn neus boren. Het dagelijkse-gangetje-leven ging gewoon door, dus kerst ook.

Onze kleinzoon van drie stuiterde een week voor kerst naar binnen. ‘Oma, voorlezen,’ riep hij enthousiast bij de voordeur. Ik wees naar mijn keel. ‘Oma heeft geen stem meer,’ piepte ik. Aan zijn reactie merkte ik dat hij dit een uiterst flauw excuus vond. Oma’s horen niets te mankeren, ze zijn er puur voor de lol en de gezelligheid van hun kleinkids. Hij ging wel even in de speelkamer een nieuwe stem voor me zoeken. Even later kreeg ik iets denkbeeldigs in mijn mond gepropt, terwijl hij tegelijkertijd een voorleesboek in mijn handen duwde. Hier heb je je stem weer terug, oma, aan de slag! Ik begon dapper voor te lezen, zonder geluid, met veel gehoest en gepiep. Af en toe wierp hij een argwanende blik in mijn richting, want mijn gedrag strookte toch niet helemaal met zijn idee van voorlezen, maar hij gaf het niet op. Fluisterend bood hij een ander boekje aan. Misschien dat het beter zou lukken met HEB JIJ MISSCHIEN OLIFANT GEZIEN? Per slot van rekening was dit mijn lievelingsdier, dat wist iedereen en hij uiteraard ook. Toen hij merkte dat ook deze poging om zijn oma aan de praat te krijgen mislukte, zuchtte hij diep. Wat een tegenvaller!

Nu heb ik sinds kort een houten trommeltje en blokfluit in de speelkamer ergens in een laatje liggen. De laatste keer dat hij bij ons was, had ik met hem uitgebreid muziek gemaakt, allebei luid zingend en trommelend, iets wat hij prachtig had gevonden. Triomfantelijk duikelde hij nu ineens het houten blokfluitje op, overhandigde mij de trommel en riep: ‘Oma, samen muziek maken, NU!’ Terwijl ik tussen twee hoestbuien in aan mijn percussie begon en het fluitconcert in mijn longen bewust probeerde te onderdrukken, blies hij op de verkeerde kant van het blokfluitje en riep toen er geen geluid uitkwam teleurgesteld: ‘Oma, de batterijen zijn op!’ Grappig. Zijn woorden drukten precies uit hoe ik me toen op dat moment voelde. Even geen energie meer.

Uitgelichte afbeelding van Shutterstock: Rawpixel.com
Babies in diapers playing togethe

Facebook Comments

«

»

1 COMMENT
 • Oma Will

  11 maanden ago

  Dit herken ik heel goed.
  Oma’s voelen zich ook wel eens niet helemaal lekker.
  Dan heb je geen energie meer over voor die dingen,
  Maar dat is voor kleine kinderen moeilijk te begrijpen, jij bent toch die oma die altijd voor je klaar staat.
  Maar ja, soms niet…………!

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram
 • Zo’n handschoen is maar vreemd...
 • Dat wordt weer naar het postkantoor 🎉
#winactie #mamablogger #linkinbio #noglangnietklaar
 • Wat ben ik toch dol op deze draakjes. Vanochtend deden ze een show voor hun zusje. Natuurlijk wilden ze ook in kostuum naar school. Die blikken onderweg waren geniaal. Ik vind het heerlijk dat het mijn meiden niet kan deren en zij gewoon hun eigen weg gaan.
 • Yup!
 • Nog eentje dan. Zo stond ze op vanmorgen. @theprfactory
 • Kids kijken vol spanning naar het Sinterklaasjournaal en mama is naar Last Christmas van @universal_nl . #binnenkortmeeroverdefilm #winactie
 • De #giegelchallenge van #mylittlepony. Doe jij ook mee?
 • Sanne voor het eerst bij de kapper #5yearsago

Follow Me!

%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten

Lees vorig bericht:
Vier redenen waarom speeleten ideaal speelgoed is

Wie herinnert het zich niet? Speeleten voor in de kinderkeuken. ...

Sluiten