Veel jongeren zien er erg naar uit om hun 16-jarige leeftijd te bereiken – het moment dat er legaal scooter gereden mag gaan worden op de openbare weg. Tenminste, eerst moeten er nog lessen genomen worden en dient men te slagen voor beide examens (theorie en praktijk). Het is erg aanlokkelijk voor wie al een eigen scooter in de schuur heeft staan of deze zojuist gekocht heeft, daar gelijk mee de weg op te gaan. Toch is dat allesbehalve verstandig. Het is superbelangrijk dat er eerst onder andere een bromfietsverzekering Univéafgesloten is. Alleen dan ben je er helemaal klaar voor om je eerste avonturen in vrijheid op de weg te gaan beleven. Hiervoor is er keuze uit de WA, WA+ en All Risk. Wat deze stuk voor stuk te bieden hebben? Wij hebben de antwoorden voor je. 

Dit is de reden dat de WA verplicht is

Een bromfiets moet sowieso WA-verzekerd zijn. Daarmee voldoe je aan de regels zoals de overheid die stelt. WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid en zorgt ervoor dat als je schade toebrengt aan een ander deze aan de tegenpartij vergoed wordt. Mocht jouw scooter bijvoorbeeld schade hebben opgelopen na een eenzijdige valpartij of aanrijding, dan ontvang je geen vergoeding vanuit de verzekeraar. De kosten van schade toegebracht aan een ander kunnen al gauw oplopen tot vele duizenden of tienduizenden euro’s. Ter vergelijking: de maandelijkse premie van de WA bedraagt slechts gemiddeld genomen zo’n €20. Wil je een bredere dekking, dan ben je aangewezen op de WA+ of All Risk. 

De WA+ biedt je deze belangrijke voordelen

De WA+ is iets duurder dan de WA, maar daarvoor in ruil krijg je wel een veel bredere dekking. Mocht je bijvoorbeeld vrezen dat jouw bromfiets gestolen wordt zodra jij aan het werk bent of op school zit, dan hoef je je met een WA+ net iets minder zorgen te maken. Diefstal valt namelijk gewoon onder dit pakket. Wel is hiervoor belangrijk dat de brommer is voorzien van de juiste beveiliging, met een door Univé goedgekeurd slot. Tevens zijn schade door brand en storm gedekt binnen de WA+. Maar dat is nog niet alles, wat ook jouw helm en mogelijk accessoires vallen hieronder. Schade hieraan wordt uitgekeerd tot een bedrag van maximaal € 150. Tenminste, als deze niet bewust is veroorzaakt. 

Gelijk je Tomos verzekeren? Da’s binnen 4 minuten gebeurd!

De All Risk biedt alle voordelen van de WA en WA+, zoals dekkingen tegen schade veroorzaakt aan anderen, brand, diefstal, stormschade en helmen & accessoires. Echter biedt de All Risk daarbovenop iets wat geen van de andere pakketten te bieden heeft, namelijk vergoeding van schade aan de eigen scooter. Denk aan bijvoorbeeld een valpartij of aanrijding, zelfs wanneer dit helemaal je eigen schuld is. Wil je bijvoorbeeld jouw Tomos verzekeren en ontdekken wat je betaalt aan premie, dan kom je dit al binnen 4 minuten te weten. Maak hiervoor gebruik van de onlinetool op de website van Univé. Bevalt de uitkomst je, dan is het afsluiten van het pakket van je keuze slechts een button van je verwijderd.