Ik geef het eerlijk toe. Als het om het gebit van mijn kinderen of die van mijzelf gaat, ben ik soms ietwat overbezorgd. Ik droom geregeld dat er een grote mensen tand los zit of ze er stuk voor stuk uit vallen en het idee alleen vind ik verschrikkelijk. Nu ik wat ouder aan het worden ben, lijken ze ook soms wat in beweging te zijn. Ondanks het spalkje bij mijn ondertanden, is mijn snijtand toch schuiner gaan staan. Het schijnt dus normaal te zijn. Fijn hè, dat ouder worden? Enfin, bij mijn kinderen ben ik net zo er mee bezig blijkt. Als ze op hun mond gevallen zijn, ben ik gelijk alle tandjes aan het checken en een gaatje probeer ik zoveel mogelijk te voorkomen. Dat het wisselen van tanden nog een dingetje zou worden, had ik van tevoren niet bedacht.

Haar tand wiebelde

Ik ben geen heldin als het op de tanden aan komt. Er is geen enkel greintje lef in mijn lichaam, die bij de meisjes loszittende tanden er uit durft te trekken. Sterker nog, ik hoef het ook echt niet te zien. De eerste keren dat ze trots het gat in de mond lieten zien, moest ik ook wel even slikken. Zo niet mijn ding. Natuurlijk leef ik helemaal met ze mee en wil ik met alle liefde voelen hoe los de wisseltand zit. Dat durf en kan ik nog wel aan. Maar voor meer dan dat mogen ze naar hun vader. Laatst zei mijn oudste dochter tegen mij dat haar tand wiebelde. Logisch als ze aan het wisselen zijn, dus ik schonk er weinig aandacht aan. Het was dat mijn man er ineens over begon. “Wist je dat haar voortand los zit?” Haar voortand? Maar die was allang gewisseld! Vol trots (ja, helaas) liet mijn dochter zien hoe ze haar grote mensen tand los zat en lichtelijk kon bewegen. Ik kon het gewoon zien! Je begrijpt natuurlijk wel dat de paniek bij mij insloeg en ik het eerste moment mogelijk de tandarts aan de telefoon had.

Een bezoekje aan de tandarts

Wij hebben echt een hele fijne tandarts die de tijd neemt voor zijn patiënten. We mochten dus gelijk dezelfde ochtend langs komen. Immers hoort een grote mensen tand niet los te zitten, aldus de assistente. De tandarts zelf dacht daar ietwat anders over. Hij bekeek en voelde aan de voortand en kon mij geruststellen. Zolang een kind nog aan het wisselen is en de nieuwe tanden nog niet volledig door zijn, kan er wat speling zijn. Het is dus vrij normaal dat een grote mensen tand los zitten. Of ze te los kunnen zitten was hij ook vrij duidelijk. Ze zullen er niet uitvallen! Het kan alleen betekenen dat er later een beugel nodig gaat zijn. Mijn moeder hart was / is weer helemaal gerustgesteld. Dit soort dingen (zoals ook de dubbele rij tanden) mogen ze best wel meer bekend maken. Scheelt een hoop kopzorgen. Ik ben benieuwd wat het volgende wonderbaarlijke euvel van de tandenwissel met zich mee zal brengen. Keep you posted!