De speelgoed van het jaar nominaties voor 2020 zijn alweer bekend! Het lijkt nog maar gisteren, dat ik samen met de kinderen die van 2019 mocht bewonderen en we bij de prijsuitreiking aanwezig waren. Volgens mij was dat ook de eerste keer dat één van de spelletjes van SmartGames in de prijzen viel. Helemaal verdiend uiteraard, want wij zijn fan van dit merk. Ook dit jaar is SmartGames in nagenoeg alle leeftijdscategorieën genomineerd met hun speelgoed. Reden genoeg dus om daar even bij stil te staan en te ontdekken wat er bijvoorbeeld zo leuk is aan Froggit. Dit spel van SmartGames is genomineerd voor de leeftijd 6-7 jaar.

Het spel Froggit en de spelregels

De beschrijving van het spel

Leid je kikkers veilig over de vijver en voorkom dat andere spelers hetzelfde doen. De eerste kikkerfamilie die de andere kant van de vijver bereikt, wint het spel. Maar pas op, de vis kan je kikkers terugjagen naar hun start-oever! Het spel kan worden gespeeld op 2 verschillende moeilijkheidslevels, junior of expert, afhankelijk van de ervaring of leeftijd van de spelers.

De spelregels

Het spel Froggit is geschikt voor 2 tot 6 spelers en de jongste speler begint uiteraard altijd. Het is een kwestie van de kikker in je eigen kleur naar de overkant te laten springen. Zodra je een kikker op het bord plaatst, mag deze alleen eraf als het de overkant heeft bereikt of is opgegeten door de vis. Dat laatste wil je natuurlijk niet, want dan moet de betreffende kikker opnieuw beginnen. Je verplaatst je kikker door te springen van lelieblad naar lelieblad. De grote kunnen 1 of 2 sprongen maken en de kleintjes gaan tot 3 sprongen. Je kan ook over een andere kikker heen springen, dat gaat nog sneller. Over de vis heen kan weer niet.

Froggit

Zodra een speler met één van zijn kikkers de overkant heeft bereikt moet hij de vis 1 of 2 leliebladeren van zijn huidige locatie verplaatsen. Als de vis wordt verplaatst naar een lelieblad met een kikker, stopt de vis zijn verplaatsing, eet het de kikker op en moet deze terugkeren naar zijn startkant. Als je tijdens je beurt geen kikkers kan verplaatsen, omdat je door anderen geblokkeerd wordt, moet je ook de vis verplaatsen en een kikker opeten. Als de vis zelf in de weg staat, verplaats de vis dan naar een willekeurig lelieblad in de vijver. Wie als eerste al zijn kikkers aan de overkant heeft gebracht, wint het spel.

Een leuk spel of niet?

Of Froggit een leuk spel is, is echt afhankelijk van met hoeveel spelers je het speelt. Wij hebben het in eerste instantie gedaan met zijn tweetjes. Ik kan je zeggen dat er dan echt geen hol aan is (pardonnez les mots). Je kan dan namelijk prima om elkaar heen springen en de vis lijkt elke keer dezelfde kikkers op te eten. Degene die als eerste begint zal het eigenlijk altijd winnen. Met vier spelers daarentegen is het wel leuk om te spelen. Het bord is dan ineens een stuk kleiner en je kan elkaar goed tegenwerken. De vis is ook een grotere dreiging en de kinderen moeten berekenend te werk gaan. Veel uitdagender allemaal dus. Froggit is daarom wat mij betreft een echt familie spel en leuk vanaf vier spelers.

Houd je van spelletjes? Hier zijn nog wat suggesties.