Ecologische luiers, ja of nee?

Al een tijdje zat ik met wat in mijn maag. En heeft allemaal te maken met de ecologische voetafdruk, die mijn gezin en ik achterlaten. We proberen altijd duurzaam te leven, maar het is soms zo verdomde lastig. Dan wint het gemak het weer van dat stemmetje in mijn hoofd. Ik denk wel over alles na hoor! Maar van een chagrijnige moeder door volledig duurzaam te zijn, wil ik mijn kinderen ook niet aan doen. Dat is waarom ik dus ook niet wasbare luiers gebruik. Ik heb het geprobeerd, eerlijk waar. Maar ik vind het zo’n gedoe met die drollen. En mijn kinderen produceren flinke units en vaak ook meerdere keren per dag. Na een paar dagen met de wasbare luiers ben ik dus weer snel terug gegaan naar de wegwerpvariant.

Toch duurzaam proberen te zijn

Twee van de vier kinderen zitten nog in de luiers. Eentje misschien voor altijd. Je kan dus nagaan hoeveel luiers er per maand, nee zelfs per week doorheen gaan hier in huis. Naast dat het kapitalen kost, is het nou niet echt bepaald een goede bijdrage aan het milieu. Dat zat mij toch een beetje dwars. Je kan je dus ook wel voorstellen hoe super blij ik was toen Toddy mij benaderde. Wie? Toddy! Het zegt je waarschijnlijk helemaal niets. Maar Toddy is een luierproducent, maar eentje met een duurzame insteek. In eerste instantie dacht ik tijdens het gesprek gelijk weer aan de wasbare luiers. Die hebben ze ook bij Toddy, maar gelukkig hadden ze snel door dat ik daar nul komma nul interesse in had. De grote verrassing was de ecologische luier. Jawel, eentje die je gewoon weggooit en toch minder belastend voor het milieu is. De Toddy ecologische luiers bestaan namelijk voor 40% uit bio-based materiaal. Niet alleen beter dan de reguliere variant, maar ook zeker een fijn idee dat er geen onnatuurlijke producten tegen het babyhuidje aan gaan. En de prijs viel mij ook alleszins mee, dus ik wilde het zeker even zelf proberen.

ecologische luiers

Toddy ecologische luiers in de praktijk

Binnen enkele dagen had ik mijn proefbox in huis. De verpakking straalde al een al duurzaamheid uit, dus daar was ik al blij om. Het is altijd zo zonde als je een duurzaam product binnen krijgt en deze in plastic verpakt is. Heb altijd het gevoel dat ze het dan niet volledig begrepen hebben. Enfin, de eerste indruk was dus al lovend. Mijn enthousiasme werd nog vele maten groter toen ik een van de ecologische luiers in mijn handen had. Wat verrassend heerlijk zacht! Ik heb vele merken luiers al gevoeld, maar nog nooit met deze zachtheid. Ook aan de binnenkant! En helemaal wit, dus zonder opdruk. Op de bekende gele streep na dan. Verder zag het er als elke andere luier uit. Ik kon niet wachten om te testen.

Nou zit mijn jongste eigenlijk al in maatje 6 en laten ze nou net tot maat 5 gaan bij Toddy. Ik was dan ook benieuwd hoe dat zou verlopen bij haar. Qua pasvorm zou het prima gaan in ieder geval. Het zou meer om de plasopname gaan. De kleine dame was gelijk enthousiast toen ze het om had. “Mooi” was het woord wat ze ervoor gebruikte. En die mening deelde ik volledig met haar. Om haar nou niet tot lekkage aan toe ermee te laten rondlopen, heb ik een van de ecologische luiers opgeofferd en volgegoten met water. Puur om het effect te zien. Ik kan je eerlijk zeggen dat de Toddy bizar veel kan opnemen. Ik heb er zo’n 300cc in gegooid en nog was de buitenkant droog. Ik ben dus oprecht enthousiast en kan iedereen aanraden op zijn minst eens een proefbox te proberen!