Weet je wat ik nou zo leuk vind aan Disney? Zij hebben van de enorm veel sprookjes een tekenfilm gemaakt. De ene is nog meer bijzonder dan de andere. Het is een leuke manier voor kinderen om in aanraking te komen met sprookjes, want soms vraag ik mij af of zij anders die verhalen van Grimm en Anderson wel zouden kennen. Eigenlijk best zonde, want het zijn prachtige sprookjes. Oké, ook soms wat naar voor een kind. Zo gaat in het echte verhaal de Kleine Zeemeermin dood. Ze kan niet leven zonder haar prins en pleegt daarom zelfmoord. Niet echt een leuk sprookje voor het slapen gaan. Frozen is weer gebaseerd op de ijskoningin, die in het echte verhaal niet zo lief als Elsa is. En zo zijn er nog meer sprookjes kindvriendelijk gemaakt. En gelukkig maar.

Er zijn ook sprookjes over dieren

Naast de bekende prinsessen en prinsen, zijn er ook heel veel Grimm verhalen die over dieren gaan. Denk bijvoorbeeld maar aan de wolf en de zeven geitjes, maar ook de wat onbekendere zoals de heggenkoning. Ze zijn stuk voor stuk net zo bijzonder als alle andere avonturen. Toch zal je deze minder snel op film terug zien. Dan is het des te leuker om ze samen te lezen met je kinderen. Niet alleen leren ze dan nieuwe verhalen kennen, maar samen lezen is ook nog eens goed voor de ontwikkeling. En laat ik nou net een leuk boek voor je hebben ontdekt.

De dieren van Grimm

Als het om sprookjes gaat, is Grimm denk ik wel de meest bekende schrijver. Maar wist je dat het eigenlijk twee schrijvers waren? Namelijk de Duitse broers Jacob en Wilhelm Grimm. Hun verhalen kwamen voort uit onderzoek naar taal en folklore. Omdat het enthousiasme bij de kinderen het grootst bleek, hebben ze in de loop van tijd de verhalen wat kindvriendelijker gemaakt. Enfin, de broers hebben dus ook een hoop sprookjes over dieren geschreven. In het recent uitgekomen boek genaamd “de dieren van Grimm” kan men een aantal van die klassiekers lezen. Wat ik erg waardeer in het boek is dat er prachtige plaatjes bij zitten en dat het lettertype dusdanig groot is, dat het ook erg geschikt is voor een beginnende lezer om zelf op te pakken. En aangezien mijn oudste nu in groep drie zit, hoop ik dat deze verhalenbundel haar zal enthousiasmeren om zelf te gaan lezen. Het nodigt wel uit.

Winactie

Ben jij ook zo dol op sprookjes en zou je graag een exemplaar van De dieren van Grimm willen winnen? Laat dan een reactie achter en wie weet krijg je er eentje thuis gestuurd. Super leuk cadeau ook voor de feestdagen! Meedoen kan tot en met 28 september. Succes!