We moesten er echt eens aan geloven: onze peuter zindelijk krijgen. Onze jongste was de drie jaar gepasseerd en ik was de luiers wel een beetje bui aan het worden. Maar zeker ook de vragen “oh, is ze nog niet zindelijk?” Gewoonweg irritant! Dus besloot ik mij weer eens te verdiepen in het potjestraining traject en haalde wat hulpmiddelen in huis. Het zindelijk maken van een peuter is een uitdagend proces. Het vergt tijd, geduld en consistentie om de peuter te leren hoe hij of zij op het potje moet gaan. Deze handige tips kwam ik in ieder geval in mijn zoektocht tegen.

1. Begin op het juiste moment

Het is belangrijk om te wachten tot je peuter er klaar voor is om zindelijk te worden. Sommige kinderen zijn er op 18 maanden klaar voor, terwijl anderen er misschien pas op 3-jarige leeftijd klaar voor zijn. En soms is een kind er zelfs nooit klaar voor! Kijk naar de signalen die je kind afgeeft. Als ze interesse tonen in de wc of het potje, of als ze beginnen te klagen over een vieze luier, kan dat een teken zijn dat ze klaar zijn voor de volgende stap. Je hoeft natuurlijk niet tot in den treuren te wachten. Persoonlijk vind ik 3 jaar een mooie leeftijd om je peuter zindelijk te maken.

2. Kies de juiste uitrusting

Het kiezen van de juiste uitrusting is belangrijk om je peuter zindelijk te krijgen. Een kindertoiletbril die op de wc past, kan een goede optie zijn. Je kunt ook een kinderpotje aanschaffen dat je peuter op de vloer kan gebruiken. Zorg ervoor dat de uitrusting comfortabel en gemakkelijk te gebruiken is. Wat ik zelf ook ondervonden heb is dat je iets moet hebben wat je overal gebruiken zou kunnen. Dan ga je een stuk fijner op pad.

3. Maak er een spel van

Je peuter zindelijk maken kan soms een saaie taak zijn. Maak het daarom leuk en speels. Je kunt bijvoorbeeld een beloningssysteem bedenken waarbij je peuter stickers of kleine cadeautjes krijgt als ze op het potje gaan. Dit kan een stimulans zijn om het potje te gebruiken. In het geval van mijn peuter waren het de Peppa Big stickers die al ruim een half jaar in de kast liggen om eens hiervoor gebruikt te worden. Inmiddels hangt er al een tweede A4tje op de koelkast en is ze bijzonder trots op haar beloningen.

4. Maak het onderdeel van de dagelijkse routine

Een goede manier om je peuter zindelijk te krijgen, is door het onderdeel te maken van de dagelijkse routine. Zorg ervoor dat je peuter regelmatig op het potje gaat, bijvoorbeeld na het opstaan, voor het slapengaan en na maaltijden. Op deze manier wordt het een gewoonte voor je peuter.

5. Geef het goede voorbeeld

Geef het goede voorbeeld door zelf ook het toilet te gebruiken waar je peuter bij is. Dit kan je peuter helpen om te begrijpen wat er van hen verwacht wordt en kan het zindelijkheidsproces versnellen. In mijn geval was dat niet echt een verandering, want ik kan mij niet heugen wanneer ik voor het laatst zonder blikken van mijn kinderen heb mogen plassen. Het liefst kruipen ze nog bij mij op schoot tijdens mijn wc-moment.

6. Wees geduldig en begripvol

Het zindelijk maken van een peuter is geen eenvoudige taak en het kan tijd kosten voordat je peuter het helemaal onder de knie heeft. Wees daarom geduldig en begripvol. Als je peuter een ongelukje heeft, geef ze dan geen straf, maar leg rustig uit wat er is gebeurd en moedig ze aan om het de volgende keer beter te doen. Dit is best lastig als je peuter je aankijkt terwijl ze bewust haar broek vol poept. Probeer ook uit te leggen waarom je dan boos bent en wat je graag anders ziet. Geduld is een schone zaak voor diegene die zoiets opschrijft, maar iedereen begrijpt dat je het wel eens verliezen kan als je weer een volle onderbroek aan het schoonmaken bent. Geen enkele ouder doet dat met een glimlach op het gezicht. Je peuter zindelijk maken is gewoon een vieze klus.

7. Geen luiers meer

De allerbeste tip die ik je kan meegeven is dat je geen luiers meer in huis moet hebben. Dus niet ergens een stiekem klein stapeltje. Je peuter trapt daar niet in. Niet alleen is het een duidelijk signaal dat je dan af geeft aan je peuter, maar je kan zelf ook niet in de verleiding komen om alsnog een luier aan te doen. Een zindelijkheidstraining vraagt ook om doorzetting van de ouders (en / of verzorgers). Het is een vieze periode, maar als je er eenmaal uit bent is het het allemaal waard geweest. Haal geen luiers meer in huis (behalve pyamabroekjes voor de nacht) en ga er honderd procent voor om je peuter zindelijk te maken. Bij onze dame was dit de enige methode om haar gemotiveerd te krijgen op het potje te gaan, maar ook om ons als ouders toegewijd te houden.

Succes!