Er zijn niet zoveel momenten meer dat ik met open mond ergens naar sta te kijken. Ik dacht de meest bizarre acties van ouders met hun kinderen ondertussen wel gezien of gehoord te hebben, maar toch weet men mij weer te verbazen. Ik zat laatst op een terrasje waar ik twee momenten had, waarvan ik dacht dat ik in candid camera of iets dergelijks zat. Voor mijn gevoel was het in ieder geval te bizar.

Het eerste was een gesprek dat ik opving tussen een paar moeders. Het was niet mijn bedoeling om ze af te luisteren, maar ze zaten gewoon erg vlakbij. Één van de moeders was een beetje radeloos over hoe om te gaan met haar oudste dochter. Ze had elke dag weer een strijd over wel of niet het vierde kopje koffie. Niet voor moeder, maar voor dochter. Dochterlief was namelijk verzot op koffie, maar mam had het gemaximeerd op drie. Ik vond dat ook nog best veel voor een puber, maar wat weet ik daar nou van. Misschien dat dat tegenwoordig normaal is onder de tieners. Ik was dus al half afgehaakt tot ik één van de andere moeders aan de betreffende mam hoorde vragen, wanneer de betreffende dochter ook alweer jarig was. “Over drie weken wordt ze negen”. Negen????? Een kind van nog geen tien drinkt het liefst vier koppen koffie op een dag? De derde moeder gooide er nog een schepje bovenop door als oplossing van het probleem te suggereren, dat ze anders maar redbull moest aanbieden en de koffie moest verstoppen. Ik heb serieus even om me heen gekeken of er niet iemand uit de struiken tevoorschijn zou springen met een camera in de hand.

Nog steeds een beetje verbouwereerd van het eerste, werd ik overvallen door het tweede. Een tikkie verderop was een Engels stel met hun kind gaan zitten. Het meisje schatte ik zo’n drie jaar oud. Pa en ma hadden de grootste praatjes en gingen aan de drank. Het was net iets over elven. Ze gedroegen zich verder keurig, ook toen de sterkere drank op tafel kwam. Ma ging namelijk aan de whiskey cola. Op een gegeven moment begon dochterlief te zeuren tegen haar moeder over het betreffende drankje. Ik kon niet horen wat ze zei tegen haar moeder, maar zag deze wel knikken. Dochterlief pakte het glas op en nam er een flinke slok van. En pa en ma vonden het prima! Dochterlief wilde het glas niet meer af staan en nam nog een slok, waarna ma het uit haar handen pakte. Toen was de lieve vrede over bij de peuter. Met open mond heb ik het aanschouwt. Welke ouder staat het toe dat zijn kind van drie whiskey cola drinkt?!

Wellicht ben ik wat ouderwets of gewoon streng, daar kan ik prima mee leven, want dit ging mij echt te ver.