Achttien jaar worden is een mijlpaal waar je vast naar uitkijkt! Je bent dan officieel meerderjarig, waardoor je een stuk serieuzer genomen wordt, en rechten krijgt die je eerst nog niet had. Je krijgt bijvoorbeeld stemrecht, en je wordt zelf verantwoordelijk voor een aantal belangrijke dingen. Zo mag je zelf je bankzaken regelen, en moet je verplicht een eigen zorgverzekering afsluiten. Misschien heb je je al georiënteerd op zorgverzekeringen, maar kwam je er nog niet helemaal uit. Dat is niet vreemd, want het is nieuw voor je en er komt van alles bij kijken! We helpen je graag een eindje op weg door de belangrijkste informatie over het aanvragen van je zorgverzekering op een rijtje te zetten. 

Wat kun je met een zorgverzekering?

Iedere inwoner in Nederland boven de achttien jaar moet verplicht een eigen basis zorgverzekering afsluiten. Deze verzekering vergoedt de noodzakelijke zorgkosten waar je recht op hebt. Moet je bijvoorbeeld onverwacht naar het ziekenhuis, wil je langs de huisarts vanwege bepaalde klachten, of moet je medicijnen betalen? Dan kun je deze rekeningen terugkrijgen via je zorgverzekeraar. Je moet wel eerst je eigen risico opmaken. Dit is het drempelbedrag dat je eerst zelf moet betalen als je zorgkosten maakt. Als je eigen risico is verbruikt, kun je de rest van je zorgkosten terug krijgen van je verzekeringsmaatschappij. 

Ook is er nog de mogelijkheid om een aanvullende verzekering te kiezen voor de kosten die niet binnen je basispakket vallen. Dit is vooral handig als je al weet dat je veel extra zorgkosten moet gaan betalen. Bijvoorbeeld voor de tandarts, fysiotherapeut of andere specialistische zorg. 

Hoe kies je een zorgverzekering uit die bij jouw zorgwensen past?

Om er achter te komen wat voor jou de beste zorgverzekering zal zijn, is het handig om eerst eens goed op een rijtje te zetten wat voor zorgkosten je nodig denkt te gaan hebben het komende jaar. Ben je over het algemeen gezond en heb je niet vaak problemen met je gebit, heb je geen bril nodig en heb je weinig last van fysieke of mentale klachten? Dan volstaat vaak een basisverzekering.


Heb je juist wel zorg nodig die niet binnen het basispakket valt? Omdat je bijvoorbeeld extra fysiotherapie behandelingen nodig hebt, of omdat er een operatie bij de tandarts op de planning staat? Dan kun je een extra aanvullend pakket overwegen. Vergelijk via internet verschillende zorgverzekeringen om erachter te komen wat voor jou de beste aanvullende zorgverzekering is. Er zit namelijk veel verschil tussen de verzekeringsmaatschappijen en hun voorwaarden. 

Lees ook: dubbele kinderbijslag aanvragen

De aanvraag

Als je een keuze hebt gemaakt kun je tot uiterlijk een maand na je verjaardag de verzekering aanvragen. Vraag ook gelijk via De Belastingdienst zorgtoeslag aan. Dit is een tegemoetkoming als je niet genoeg inkomsten hebt om de zorgpremie zelf te kunnen betalen. 

Veel succes!