Op mijn verlanglijstje, waar ik soms wat aan toe voeg, staat al geruime tijd de wens voor nieuwe oorbellen. En dan om precies te zijn: een mooi paar creolen. Een set die past bij mijn huidige collectie zilveren sieraden. Waarom dit specifieke paar oorbellen? Dat ka ik je wel vertellen. Het is vanwege het tijdloze karakter. En omdat het en veelzijdig sieraad is, dat past bij verschillende stijlen en gelegenheden. Ze zijn ook nog eens te vinden in verschillende culturen en worden gedragen door mensen over de hele wereld, waarbij elk zijn eigen unieke betekenissen en tradities aan de oorringen kan toekennen. Maar komen deze zilveren oorbellen vandaan? Ik heb het uitgezocht!

De eerste creolen

De echte oorsprong van deze oorringen is niet precies te achterhalen, omdat ze al in verschillende culturen en tijdperken werden gedragen. De vroegste bekende voorbeelden dateren uit het oude Mesopotamië, dat zich in het hedendaagse Midden-Oosten bevond. In het oude Sumerië en Babylon droegen zowel mannen als vrouwen oorringen als een vorm van versiering. Deze oorringen waren meestal gemaakt van metaal, zoals goud of zilver, en waren vaak versierd met edelstenen of andere decoraties.

In de oude Egyptische cultuur speelden creolen ook een belangrijke rol. Ze werden gedragen door zowel mannen als vrouwen en hadden symbolische betekenissen. Oorringen waren een teken van welvaart en sociale status, en ze werden ook geassocieerd met goddelijke bescherming. Ze werden vaak geassocieerd met de godin Hathor, die werd vereerd als de godin van schoonheid, liefde en vruchtbaarheid.

De eerste rage

De populariteit van oorringen verspreidde zich vervolgens naar andere delen van de wereld. In de oude Griekse en Romeinse beschavingen werden ze gedragen als een teken van rijkdom en sociale status. Ze waren vaak versierd met kostbare edelstenen en werden ook gedragen door zowel mannen als vrouwen.

Tijdens de Europese middeleeuwen werden creolen voornamelijk gedragen door mannen, vooral door krijgers en zeelieden. Ze werden beschouwd als een teken van moed en avontuur. Later, in de 16e en 17e eeuw, werd het steeds populairder bij vrouwen in de Europese aristocratie. Ze droegen vaak grote, extravagante oorringen gemaakt van edelmetalen en versierd met kostbare stenen. Heerlijk voor de oorlellen van de dames. (ik krijg al pijn van het idee).

Moderne creolen

In verschillende culturen over de hele wereld hebben oorringen verschillende betekenissen en symboliek gehad. Ze kunnen worden gedragen als een mode-accessoire, een culturele traditie, een religieus symbool of een persoonlijk statement. Creolen zijn geëvolueerd in stijl en ontwerp, waarbij moderne varianten een breed scala aan materialen en vormen omvatten, zoals goud, zilver, diamanten, parels, hout, plastic en nog veel meer. Mijn verlanglijstje is simpel. Ik wil mooie gouden of zilveren creolen met steentjes van Svarovski erin (omdat diamant echt te prijzig is). Gaat mijn wens dit jaar eens vervuld worden?