Een huis is eigenlijk nooit af, toch? Of het nou een huur- of koopwoning is, je blijft altijd bezig met opknappen en perfectioneren. En als het kan, is het uitbreiden van een woning ook iets op het wensenlijstje. Voor nu heb ik zelf maar drie grote veranderingen, die ik graag verwezenlijkt zou zien worden. Dat zijn een grotere dakkapel, volledige airco en / of rolluiken.

Een dakkapel

Onze zolder is door de vorige bewoner in twee kamers verdeeld. Heel praktisch natuurlijk als je vier opgroeiende kinderen hebt. Zo heeft iedereen een eigen kamer. Onze oudste twee meiden bewonen nu deze verdieping. Blijkbaar was het bouwbudget wel enigszins op toen ze bij het dak kwamen, want beide kamers hebben een ienieminiedakkappelletje. Eerlijk waar, het is bijna niet zichtbaar. Het nadeel ervan is dat het de kamer niet heel veel groter maakt en er helaas ook weinig licht door laat. De kamers van de oudste meisjes zijn dus donkerder dan ik zou willen. Een nieuw, althans een stuk grotere, dakkapel is daarom ook iets wat op de planning staat. Maar wat mij tegen houdt zijn de dakkapel kosten. Het kan een behoorlijke investering zijn en, in tegenstelling tot de vorige bewoner, doen we het gelijk in één keer zo goed dat er daarna niets meer veranderd hoeft te worden. De vraag is alleen welke kamer als eerste verlicht zal worden met een nieuw dakkapel. Of doorsparen en alles in één keer doen? (Tip: eerst de dakkapel checklist voor je iets koopt).

Airco

Afgelopen zomer was het warmer dan de jaren ervoor en voor het eerst hadden we er binnen ook echt last van. Nou ja, op de bovenste verdieping dan. De kamers van de twee oudste waren zo ontzettend benauwd warm, dat ik er bijna Bikram Yoga in kon doen. Dat ze slechter sliepen toen was dan ook niet verwonderlijk. We hebben de airco mannetjes gebeld of ze nog wat voor ons konden beteken, maar blijkbaar had iedereen in Nederland dat verzoek. Tegen de tijd dat we aan de beurt zouden zijn, was de zomer al over. We hebben dus even doorgebikkeld met elkaar. Terwijl ik dit schrijf bedenk ik mij dat ik deze ellende nu kan voorkomen en binnenkort wat offertes moet opvragen van de aircomannetjes. Even kijken hoe ze de slaapverdiepingen voor de zomer hitteproof, dus koel kunnen maken. Weer wat voor op mijn to-dolijstje. Net zoals een goede check van de de slotenmaker om te zien of alles goed genoeg beveiligd is.

Rolluiken

Als laatste zou ik misschien wel van die mechanische rolluiken willen. Als eerste om de kamers echt te verduisteren voor een betere nachtrust. Maar ook om de zonnestralen buiten te houden en daarmee de kamers koeler te houden. Ik hoor je al denken “dat hoeft toch niet meer als je een airco hebt?”. Goed punt! Maar ik weet niet welke verandering er eerder zal gebeuren. Hebben we misschien nog de glaszetterdirect nodig, omdat er iets met de ramen is en deze vervangen moeten worden? En dan nog, een verkoelingssysteem kost ook weer energie. Als je deze af en toe uit kan zetten en met rolluiken kan volstaan, dan is dat ook weer beter voor de portemonnee en het milieu. Je moet ook aan zoveel denken als je een (koop)huis hebt met opgroeiende kinderen. Ik vraag me af of het ooit wel helemaal klaar gaat zijn.