Koop je samen met je partner een huis en sluiten jullie hier een hypotheek voor af? Dan kun je ervoor kiezen om gelijktijdig een overlijdensrisicoverzekering (ORV) af te sluiten. Tot januari 2018 was deze verzekering nog verplicht voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), maar dit is niet langer het geval. Toch zijn er nog steeds veel mensen die gelijktijdig met hun hypotheek een ORV afsluiten. Twijfel je nog of je deze verzekering af moet sluiten? Lees dan vooral verder. In deze tekst vertellen wij je namelijk wat het belang is van een overlijdensrisicoverzekering.

Verhuizen is niet noodzakelijk 

Als je een overlijdensrisicoverzekering afsluit, hoeven nabestaanden niet te verhuizen als je binnen de looptijd van de verzekering overlijdt. Weet je niet precies wat een ORV is? Dan doet dit je wenkbrauwen misschien fronsen. Daarom geven we hier eerst antwoord op de vraag ‘hoe werkt een overlijdensrisicoverzekering?’. Heel ingewikkeld is het allemaal niet, want je verzekeraar keert eenmalig een bedrag uit aan je nabestaanden als je binnen de looptijd van een ORV overlijdt.

Omdat een overlijdensrisicoverzekering vaak gelijktijdig met een hypotheek wordt afgesloten, staat het verzekerde bedrag vaak gelijk aan de hoogte van deze lening. Vandaar dat er vaak een groot bedrag uitgekeerd wordt. Dit wordt meestal gebruikt om de hypotheek af te lossen, waardoor je nabestaanden niet hoeven te verhuizen. Huur je? Dan denk je misschien dat een ORV niet nodig is. Toch is een overlijdensrisicoverzekering voor een huurwoning ook het overwegen waard. Met de uitkering kunnen je nabestaanden namelijk de huur blijven betalen, waardoor zij niet op zoek hoeven naar andere woonruimte.  

Toekomst voor de kinderen

Hebben jij en je partner samen één of meerdere kinderen gekregen? Dan is het extra belangrijk om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Sommige mensen denken dat de uitkering alleen gebruikt mag worden om de huur of hypotheek mee te betalen, maar dat is niet het geval. Je partner kan het geld bijvoorbeeld ook opzij zetten voor de studie van je kinderen. Hierdoor kunnen zij over een aantal jaar ‘gewoon’ de studie volgen waar zij misschien van kleins af aan al van dromen. Je sluit een ORV in principe af voor je partner, maar deze verzekering kan dus ook een bijdrage leveren aan de toekomst van je kinderen.

Zo sluit je een overlijdensrisicoverzekering af

Zie je het belang van een overlijdensrisicoverzekering inmiddels in? Wacht dan niet langer met het afsluiten van een ORV. Je wilt immers voorkomen dat je plotseling overlijdt zonder dat je deze verzekering hebt afgesloten. Gelukkig kun je direct in actie komen, want de meeste verzekeraars bieden je de mogelijkheid om deze verzekering online af te sluiten. Loop niet te hard van stapel, want dan maak je mogelijk verkeerde keuzes. Je nabestaanden kunnen hier uiteindelijk de dupe van worden en dat wil je uiteraard voorkomen.

Wie een overlijdensrisicoverzekering afsluit, bepaalt zelf in grote lijnen hoe deze eruit komt te zien. Je kiest zelf bijvoorbeeld wel bedrag dat je verzekert, wie je verzekert en hoe lang de verzekering loopt. Daarnaast moet je bepalen of het verzekerde bedrag tijdens de verzekering gelijk blijft of daalt. De keuzes die je maakt hebben niet alleen invloed op de (hoogte van de) uitkering, maar ook op de premie. Baseer je keuzes nooit volledig op de premie, want je wilt uiteindelijk dat je nabestaanden zich geen zorgen hoeven te maken als jij plotseling overlijdt.