Veel mensen hebben een konijn als huisdier. Het is vaak wel bekend dat een konijn relatief veel zorg en aandacht nodig heeft. Maar wist je ook al dat een konijn niet goed tegen hitte kan? Nu de zomers steeds heter worden, is het zeker slim om hierop te letten. Al bij een temperatuur boven de 20 à 25 graden Celsius kan je konijn last krijgen. Dit zijn handige tips.

Plekje in de schaduw

Natuurlijk is het met name in de zon heet voor je konijn. Zorg dus dat je konijn een plekje in de schaduw heeft! Dit geldt zowel voor binnen- als buitenshuis: het is maar net waar jouw konijn leeft. Een konijnenhok is natuurlijk de ideale manier om je konijn schaduw te bieden. Binnenshuis is het belangrijk om het hok niet bij een raam te plaatsen waar fel zonlicht doorheen komt. Zet het hok liever wat verder van het raam af, zodat de zon er niet op schijnt. Buitenshuis kun je het hok bijvoorbeeld onder een overkapping plaatsen, zodat het zonlicht minder fel brandt op het hok. Verder is een groot konijnenhok een slimme keuze, zodat het konijn zich kan verplaatsen in het hok. De zon verschuift immers ook gedurende de dag!

Extra’s ter verkoeling

Het hok vormt dus een belangrijke basis voor je konijn om zich terug te trekken en de schaduw op te zoeken. Maar er zijn ook extra’s om aan te denken. Zo kan het hok toch opwarmen, als het hok in de zon heeft gestaan. Laat je konijn af en toe ook in een konijnenren, die je in de schaduw zet. Hierin kan je konijn genieten van een frisse wind, mocht deze er zijn. Ook dat is verkoelend! Nog een idee: haal een koelmat voor je konijn, waar hij op of tegenaan kan zitten. Let op, dit moet een stevig matje zijn, zodat je konijn de mat niet stuk bijt.

Lees ook: kattenbakvulling: wat zijn de verschillen

Gedrag observeren

Konijnen geven in hun gedrag duidelijk aan wanneer ze het te warm hebben. Hier kun je dus goed op letten. Wat je ziet? Er zijn verschillende punten. Het konijn ligt uitgestrekt en heeft de ogen half gesloten. Of het konijn is sloom en beweegt nauwelijks. Ook ademen met de bek open of kwijlen kan een teken zijn. Nog meer tekenend is een snelle ademhaling en hartslag. En voel aan de oren van je konijn, want deze voelen warm als het konijn het (te) heet heeft. Dan is het tijd om actie te ondernemen, met name door je konijn direct op een koele plek te zetten!

Oren koelen

Wat ook helpt? Koel de oren van je konijn. Gebruik hierbij geen (ijs)koud water, want dit kan de bloedvaten verstoppen. Je kunt juist beter lauwwarm water gebruiken, waarmee je de oren voorzichtig nat maakt. Gebruik niet meteen veel water, want hier kan je konijn van schrikken. En stress maakt dat je konijn het nog heter krijgt. Naast de oren kun je tevens de pootjes en de buik natmaken, als je konijn dit toestaat.

Voldoende water

Een konijn kan snel uitdrogen bij hoge temperaturen. Zorg daarom altijd dat er voldoende water voor je konijn is, in een waterbakje of waterfles! Vul het water direct aan, zodra het (bijna) op is. En houd in de gaten of je konijn genoeg drinkt.