Wij houden van spelletjes. Vroeger voordat we kinderen hadden speelden we vaak wat langere spellen. Nu merken we dat zodra de kinderen op bed liggen je weinig puf hebt en dat een lang spel er niet meer in zit. We hadden pas een nieuw spel ontdekt (Century, echt aanrader) wat we in de ochtend als de kids nog aan het slapen zijn in de vakantie gingen spelen samen. Mijn dochter van 3 is echt een slaapkop, dus met een beetje mazzel zou het moeten lukken om het spel uit te spelen. Helaas, midden in het spel kwam ze eraan gelopen. Zonde, dachten we, dit potje kunnen we niet meer uitspelen (en ik ging net winnen, dachten we natuurlijk allebei ook in tegelijk). Onze dochter keek gebiologeerd naar het spel. Ze wilde wel graag meespelen. Wil jij anders de bank zijn vroegen we aan haar? Haar ogen gingen helemaal glimmen. Ja dat wil ik wel! 

Het pakte briljant uit. Wij moeten haar betalen om dingen te kopen. Het hele proces werd steeds bureaucratischer. We moesten bijvoorbeeld aanbellen, er moesten dingen opgeschreven worden, daarna moesten we nog even wachten en tot slot natuurlijk heel hard zwaaien en doei roepen. Het was echt een groot succes! Later vroeg ze zelfs wanneer we weer een spelletje gingen doen. 

Samen spelen is veel leuker

Het leuke is dat met haar 3 jarige leeftijd je nu ook al spelletjes met haar kan gaan doen. We zijn al beetje begonnen met Memory (speelt ze wel nog heel erg vals). SmartGames heeft ook verschillende spelletjes (of eigenlijk meer puzzels) die je samen kan spelen. Stiekem is ze net nog een beetje jong met 3, maar ik wilde toch heel graag Smart Farmer uitproberen.  Ten eerste omdat ik tot nog toe eigenlijk altijd fan ben van alles wat ik van SmartGames heb (zeker de magnetische dingen), ten tweede omdat ik het hele boerderij concept leuk vind. 

Smart Farmer in een notendop

Het idee van Smart Farmer is dat je de dieren eerst neerlegt als op de puzzel is afgebeeld. Vervolgens moet je zorgen dat de verschillende soorten dieren allemaal van elkaar gescheiden zijn door middel van hekken die je zelf dus kan plaatsen. Als het ingewikkelder wordt moet je ook nog iets met voederbakken doen waarbij elk beest ook nog zijn eigen voederbak moet krijgen. Je hebt verschillende niveaus. Mijn dochter heeft heel leuk gespeeld met de alle diertjes in het weiland, en had eigenlijk nog niet zo behoefte om het spel te spelen. Overigens vond ze het al leuk genoeg om de beestjes neer te leggen als op de afbeelding van de puzzel was weergegeven (en had hier ook nog wat hulp bij nodig). En zonder de puzzels is het ook heel leuk speelgoed! De vormgeving is erg mooi, en het materiaal voelt ook gewoon fijn aan. Ik snap wel dat zij zo vaak genomineerd worden voor speelgoed van het jaar! Smart Farmer is vanaf 5 jaar, dus over paar jaartjes kan ze alsnog losgaan op de puzzels.

Geschreven door Liselot

Genomineerd voor Speelgoed van het Jaar

Dit spel kan je terugvinden in de categorie 4 & 5 jaar.

Een mooi vorm gegeven smart game met boerderijdieren. Het doel is om de verschillende soorten dieren (schapen, varkens, koeien en paarden) van elkaar te scheiden met hekken. Dat vraagt ruimtelijk inzicht, verbeelding (mentaal visualiseren van mogelijke oplossingen), planning en out-of-the-box denken (mentale flexibiliteit). De moeilijkheidsgraad wordt geleidelijk opgebouwd, zodat kinderen makkelijk kunnen starten en in hun vaardigheid kunnen groeien. Daarmee wordt de motivatie behouden en de volgehouden aandacht en het doorzettingsvermogen geleidelijk opgebouwd.

Winactie

Heeft jouw kind een innerlijke boer en kan die alle dieren van elkaar scheiden? Doe dan mee met deze leuke winactie. Je maakt kans door mij te laten weten welk van de hieronder weergegeven boerderijdieren je favoriet is. Meedoen kan tot en met 6 november. Je kan Smart Farmer ook al hier gewoon aanschaffen. Succes!